Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 29 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Dr. Cene Avguštin 1923 – 2010, ob 100. obletnici rojstva

Odprtje razstave Dr. Cene Avguštin 1923 – 2010, ob 100. obletnici rojstva
Kdaj:
1 junij 2023 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2023-06-01T19:00:00+02:00
2023-06-01T20:00:00+02:00
Kje:
Prešernova hiša
Prešernova 7
Kranj

Vljudno vabljeni na odprtje razstave ob stoletnici rojstva umetnostnega zgodovinarja, konservatorja, likovnega kritika in prvega muzealca v Kranju dr. Ceneta Avguština, ki bo v četrtek, 1. junija 2023, ob 19. uri v Galeriji v Prešernovi hiši v Kranju.

Razstava bo na ogled do 8. julija 2023. 

Umetnostni zgodovinar, muzealec, konservator in likovni kritik dr. Cene Avguštin je bil rojen 2. januarja 1923 v Radovljici. Leta 1952 je diplomiral iz umetnostne zgodovine in etnologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, naslednje leto je postal kustos in ravnatelj novoustanovljenega Mestnega muzeja v Kranju. Do sredine šestdesetih let 20. stoletja je skrbel tudi za organizacijo spomeniškega varstva na Gorenjskem. Do leta 1972 je bil ravnatelj Gorenjskega muzeja v Kranju, do upokojitve 1990 pa muzejski svetovalec in vodja galerijske dejavnosti.

V Kranju je odločilno oblikoval muzejsko ustanovo in postal pobudnik galerijskega življenja v mestu, zaslužen je tudi za spomeniško varstvo na področju celotne Gorenjske. Kot likovni kritik je deloval na področju vse Slovenije. Med prvimi umetnostnimi zgodovinarji je ob slikarstvu, kiparstvu in arhitekturi pokazal posluh za fotografska snovanja, vselej je bil naklonjen tako uveljavljenim kot mladim likovnikom, ob akademsko izobraženih ustvarjalcih je spremljal tudi ljubiteljske likovnike in skupine.

Avguštinovo znanstveno in raziskovalno delo med drugim zajema urbanistični, naselbinski in arhitekturni razvoj gorenjskih mest in trgov v primerjavi z ostalimi slovenskimi in srednjeevropskimi mesti, spremljanje in ugotavljanje preobrazb naše meščanske hiše od njenega nastanka v srednjem veku do razkroja cehovskega načina gospodarjenja ter preučevanje arhitekturnih in likovnih sestavin ljudskega stavbarstva na Gorenjskem. Oblikoval je temeljne raziskovalne smernice in naše spomenike postavil v evropske okvire. Pritegnil je primerjalno gradivo in uporabil dognanja s terenskih ogledov in raziskav, na katerih je nastala bogata fotografska dokumentacija. Leta 1971 je postal doktor znanosti. Strokovna dognanja je objavljal v revijah in zbornikih. Vrsto študij je posvetil posameznim umetnostnozgodovinskim temam, mdr. meščanski hiši v Radovljici, naselju Predtrg in peračiški kamnoseški delavnici. S strokovnimi nasveti je sodeloval pri obnovi starega mestnega jedra Radovljice in drugih spomenikov. Leta 1999 je pri Znanstvenem inštitutu Filozofske fakultete v Ljubljani izšla njegova knjiga Kranj: naselbinski razvoj od prazgodovine do 20. stoletja.

Po odhodu v pokoj je nadaljeval s pisanjem strokovnih člankov, pripravo predavanj, otvoritvami likovnih razstav in svetovanjem. Dr. Cene Avguštin, prvi gorenjski muzealec, pionir na področju varovanja gorenjske naravne in kulturne dediščine in likovni kritik, velja za eno osrednjih osebnosti gorenjskega kulturnega življenja. Umrl je 30. marca 2010 v Radovljici.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri