Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 17 aprila 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave in muzejski večer Oživljen spomin na tkanje sit

Odprtje razstave in muzejski večer Oživljen spomin na tkanje sit
Kdaj:
15 maj 2014 @ 19:00 – 20:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2014-05-15T19:00:00+02:00
2014-05-15T20:30:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Odprtje razstave in muzejski večer Oživljen spomin na tkanje sit<!--:--> @ Mestna hiša | Kranj | Slovenija

Dandanašnji, ko svetu kraljuje globalizacija, je zanimivo pobrskati po preteklosti in poiskati odgovor na vprašanje, če so prebivalci Kranja in okolice v časih, ko še ni bila razvita industrija, s svojimi izdelki kdaj preplavili Evropoi. Morda za večino presenetljiv odgovor se glasi DA. Predmet obrti so bila sita iz konjske žime, ki so jih izdelovali v vaseh okoli Kranja – Šmarjetna gora, Šmartno, Stražišče, Sv. Jošt, Javornik, Zgornje, Srednje in Spodnje Bitnje, Orehek, Drulovka, Šutna, Dorfarje in Škofja Loka, vse od 16. do srede 20. stoletja.
Danes je le še par redkih posameznikov, ki znajo tkati konjsko žimo in prav je, da se to dragoceno znanje zapiše za naše zanamce.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri