Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 24 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Njuno veselje je naše bogastvo

Odprtje razstave Njuno veselje je naše bogastvo
Kdaj:
13 junij 2024 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2024-06-13T19:00:00+02:00
2024-06-13T20:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
[:SI]Odprtje razstave Njuno veselje je naše bogastvo[:] @ Mestna hiša

Vljudno vabljeni na odprtje razstave

NJUNO VESELJE JE NAŠE BOGASTVO

Andreja Stržinar in Sonja Porenta poustvarjata oblačilno dediščino

v četrtek, 13. junija 2024, ob 19. uri v Mestno hišo v Kranju, Glavni trg 4.

Razstavo bo odprl dr. Bojan Knific. 

Dandanes ljudje cenimo marsikaj, kar je hitro dostopno. Andreja Stržinar in Sonja Porenta pa sta drugačni. Izziv jima je raziskovanje, odkrivanje, spoznavanje in nato dolgotrajna, zahtevna, natančna, naporna, izvirnemu zvesta in dosledna izdelava. Zasvojile so ju snovne in nesnovne sestavine oblačilne dediščine.

Andreja šiva kostume iz različnih časovnih obdobij, še posebej so jo navdušile kmečke praznične obleke iz 19. stoletja. Njeni naročniki so folklorne skupine, turistična društva, gledališča, posamezniki … Od tega dela živi. Sonja je upokojena in goji posebno veselje doljudskih vezenin. Ustvarja za izziv in svoje veselje, ki ga rada in pogosto deli z drugimi.

S svojimi izdelki skrbita, da oblačilna dediščina in zavest o njej živita med ljudmi. Obe sta kot nosilki vpisani v Register nesnovne kulturne dediščine. Sonja kot vezilja po narisku in Andreja kot izdelovalka pripadnostnih kostumov.

Obe sta povezani z zbirko starih oblačil v Gorenjskem muzeju, ki je bila leta 2015 predstavljena na razstavi in v katalogu Obleka, ki je naredila človeka. Andreja Stržinar je bila članica študijskega krožka, v katerem smo ob pregledu oblačil oblikovali temelje za razstavo in katalog. Sonjo Porenta pa je nekaj muzejskih pokrival izzvalo, da se je lotila izdelave kopij. Zato za primerjavo novega s starim razstavljamo tudi nekaj predmetov iz naše muzejske zbirke oblačil.

Za delo muzeja je sodelovanje z ljudmi, ki spoštujejo dediščino in jo poustvarjajo, izjemno pomembno, pa tudi v veliko veselje.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri