Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Pisalno pohištvo na Slovenskem

Odprtje razstave Pisalno pohištvo na Slovenskem
Kdaj:
17 junij 2017 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2017-06-17T18:00:00+02:00
2017-06-17T19:00:00+02:00
Kje:
grad Khislstein
Tomšičeva ulica 44
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Odprtje razstave Pisalno pohištvo na Slovenskem<!--:--> @ grad Khislstein | Kranj | Slovenija

V sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije vas na dan Poletne muzejske noči vljudno vabimo na odprtje razstave Pisalno pohištvo na Slovenskem v soboto, 17. junija 2017, ob 18. uri v grad Khislstein.

Razstavo bo odprla gospa Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS.

Razstava Pisalno pohištvo na Slovenskem je zgodba o lepoti, moči in vrednotah od 16. stoletja do danes. Kot je zapisala avtorica razstave dr. Maja Lozar Štamcar so ravno pisalniki tisti kosi pohištva,  ki najočitneje izkazujejo družbeno moč, prioritete in okus lastnikov.

Na razstavi nosilci simbolnih podob svojo prikrito ali neposredno sporočilo izražajo skozi različne oblike – od renesančnih kabinetnih omaric do baročnih tabernakeljskih omar, od bidermajerskih sekreterjev do modernističnih pisalnih miz. Mnoge so povezane z znanimi osebnostmi, druge pripovedujejo o nadarjenosti in izurjenosti domačih in svetovnih snovalcev in izdelovalcev. V lepoti materialov in kompleksnosti izdelave pisalnikov se zrcalijo tako gospodarska in umetnostna zgodovina kot tudi zgodovina duha.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri