Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Učimo se staro in novo – Pet let ročnih del pri KUD Sejalec Besnica

Odprtje razstave Učimo se staro in novo – Pet let ročnih del pri KUD Sejalec Besnica
Kdaj:
28 januar 2016 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2016-01-28T18:00:00+01:00
2016-01-28T19:00:00+01:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Odprtje razstave Učimo se staro in novo - Pet let ročnih del pri KUD Sejalec Besnica<!--:--><!--:en-->Exhibition opening Embroidery of Marija Šolar<!--:--> @ Mestna hiša | Kranj | Kranj | Slovenija

Skupina ljubiteljic ročnih del v okviru KUD SEJALEC Besnica deluje že peto leto. Redno se srečujejo vsak teden od jeseni do spomladi. V tem obdobju delajo pod vodstvom mentorice, preko poletja pa si vsaka pridobljeno znanje sama utrjuje  in izpopolnjuje. Prvo leto je mentorstvo vodila ga. Blagorodna Jelovčan. Pod njenim vodstvom so osvojile kvačkanje. Kasneje je mentorstvo prevzela Marija Šolar, pomaga ji sestra Ivanka Leben. Ko so osvojile kvačkanje so nadaljevale z rišelje tehniko, hardanger, križci in polno oziroma narodno vezenje.

Vse članice so upokojenke in jim to druženje veliko pomeni. Ni pa bil to edini razlog za ustanovitev in delovanje krožka. Še bolj kot druženje se jim zdi pomembno, da se tudi ta zvrst umetnosti ohranja za prihodnje rodove.  Prav razna ročna dela, kot so vezenje, kvačkanje, klekljanje,  so  bila poleg petja, plesa in igre prav gotovo pomemben mozaik v življenju naših mam in starih mam, saj so mnogo prostega časa presedele prav ob vezenju prtov, perila, posteljnega perila in oblačil in si tako krajšale nedeljske popoldneve. Za marsikatero dekle je bilo to edini način razvedrila ob katerem je lahko razvijala tudi svoj talent in svoje sposobnosti in znanje kasneje prenašala na svoje otroke pa tudi na druge. Vsaka nevesta se je potrudila, da je bilo v njeni bali tudi delo njenih pridnih rok. Tudi s tem se je pokazala koliko zna in koliko je vredna.

Tako sta tudi Marija Šolar in Ivanka Leben, dobili osnovno znanje in tudi talent po svoji mami. To znanje dopolnjujeta in se učita novih tehnik vezenja, vse to pa prenašata na druge. Prav ta raznolikost izdelkov vedno popestri njihove razstave katere organizirajo v domači vasi pa tudi po drugih krajih Slovenije.

Do sedaj so že razstavljale:

  • Trikrat doma v Besnici,
  • Na Koroški Beli,
  • V Erbergovem paviljonu graščine Dol  pri Ljubljani,
  • V Domači vasi na Primskovem
  • Dvakrat so se udeležile mednarodnega festivala v Velenju,
  • Več let  sodelujejo na velikonočni razstavi v avli Gorenjskega Glasa.
  • Sodelovanje na mednarodni razstavi Skrpajmo travnik, katere pokrovitelj je bil Turizem Bohinj.
  • Sodelovanje na razstavi Srečne čipke v Mestni hiši v Kranju

Skupina šteje devet članic:

–         Angelca Sušnik

–         Milena Sušnik

–         Silva Šifrer

–         Stanka Kozjek

–         Minka Bertoncelj

–         Valentina Grad

–         Minka Skvarča

–         Ivanka Leben

–         Marija Šolar

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri