Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | June 7, 2023

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Vojni plakat (1941 – 1945)

Odprtje razstave Vojni plakat (1941 – 1945)
Kdaj:
14 januar 2016 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2016-01-14T18:00:00+01:00
2016-01-14T19:00:00+01:00
Kje:
Muzej Tomaža Godca
Zoisova ulica 15
4264 Bohinjska Bistrica
Slovenija
<!--:SI-->Odprtje razstave Vojni plakat (1941 - 1945)<!--:--><!--:en-->Exhibition opening War Poster (1941 - 1945)<!--:--> @ Muzej Tomaža Godca | Bohinjska Bistrica | Radovljica | Slovenija

Gorenjski muzej Vas v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem Jesenice vljudno vabi na odprtje razstave Vojni plakat (1941 – 1945) – Iz depojev Gornjesavskega muzeja Jesenice v četrtek, 14. januarja 2016, ob 18. uri v Muzej Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici.

Pregledna razstava Vojni plakat (1941−1945) predstavlja glavnino bogate muzejske zbirke plakatov Gornjesavskega muzeja Jesenice, pomeni del sistematičnega prizadevanja muzealcev, da bi prikazali in ovrednotili vse svoje pomembnejše zbirke. Razstava, ki je zasnovana na izboru ohranjenih in dosegljivih plakatov z ideološko propagandno vsebino, po eni strani osvetljuje zgodovinsko ozadje nastanka posameznih zvrsti tega družbenega medija, po drugi pa razvoj, obseg, predvsem pa likovno raznovrstnost plakatov kot avtorsko oblikovanih izdelkov uporabne grafike na Gorenjskem med letoma 1941 in 1945.

V družbeno sociološkem pogledu so plakati produkt časa in prostora; najhitreje in najaktivneje reagirajo na tekoče dogajanje in spremembe v družbenopolitičnem življenju. Plakate lahko razumemo tudi kot pokazatelje gospodarske, politične in kulturne dejavnosti, saj se iz njih razbere vse trenutno dogajanje. Tako lahko ta vizualno-tekstualni medij nastopa v sedanjem času kot nekakšen vokativ, ki spodbuja posameznika k razmišljanju, razjasnitvi oziroma razumevanju preteklih dogodkov. Splošno sprejeta definicija propagande je razširjati ali promovirati določene ideje.

Snovalci plakatov so se kmalu zavedali, da morajo predstaviti glavno misel svojega naročnika jasno, prepoznavno, učinkovito, kar bodo dosegli predvsem z izvirnostjo. Plakati so še danes zasnovani tako, da nase opozorijo najprej s sliko in šele nato nekje v ozadju z besedilom, ki celotno sporočilo osmisli, ga konkretizira.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri