Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Iz zgodovine fotografije v Kranju – od Puharja do Marenčiča

Odprtje razstave Iz zgodovine fotografije v Kranju – od Puharja do Marenčiča
Kdaj:
13 november 2014 @ 18:00 – 19:30 Europe/Ljubljana Časovni pas
2014-11-13T18:00:00+01:00
2014-11-13T19:30:00+01:00
Kje:
Grad Khislstein
Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Odprtje razstave Iz zgodovine fotografije v Kranju - od Puharja do Marenčiča<!--:--> @ Grad Khislstein | Kranj | Kranj | Slovenija

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na odprtje razstave

IZ ZGODOVINE FOTOGRAFIJE V KRANJU

Od Puharja do Marenčiča

v četrtek, 13. novembra 2014, ob 18. uri v grad Khislstein, Tomšičeva 44, Kranj.

Iz strokovnega teksta avtorja razstave ddr. Damirja Globočnika, muzejskega svetnika:

Razstava zajema delovanje kranjskih fotografov v širokem časovnem razponu poldrugega stoletja. Bogat katalog in razstava želita osvetliti bogato fotografsko tradicijo v Kranju, ki je botrovala ustanovitvi Kabineta slovenske fotografije, t. j. prve domače javne fotografske zbirke.

Raziskave zgodovine fotografije v Kranju so zajele fotografsko delovanje dveh pomembnih kranjskih rojakov, Janeza Puharja in Christiana Paierja, in se dotaknile najstarejših v Kranju posnetih fotografij. Na začetku 20. stoletja v mestu srečamo prve poklicne fotografe oziroma stalne fotografske ateljeje in tudi prvo ljubiteljsko fotografsko društvo. Leta 1939 je bila v Kranju prva fotografska razstava. Zaradi druge svetovne vojne se je šele deset let pozneje lahko uveljavila kontinuirana fotografska dejavnost, v sklopu katere naletimo na vrsto pomembnih avtorjev.

Fotografsko gradivo je razdeljeno na več vsebinskih sklopov, ki si kronološko sledijo. Upoštevani so tako ljubiteljski kot poklicni fotografi, oboji so bili namreč osrednji nosilci fotografske dejavnosti v mestu. Časovni lok razstave se začne sredi 19. stoletja in konča v osemdesetih letih preteklega stoletja. V mestu lahko odmeve polpreteklega obdobja še vedno doživljamo ob aktualni fotografski produkciji, ki pa ji bo namenjena ena od naslednjih večjih razstav.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri