Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kulture
Kdaj:
3 december 2016 @ 10:00 – 18:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2016-12-03T10:00:00+01:00
2016-12-03T18:00:00+01:00
Kje:
Gorenjski muzej
<!--:SI-->Ta veseli dan kulture<!--:--> @ Gorenjski muzej

Gorenjski muzej, 3. decembra, ko obeležujemo spomin na rojstvo pesnika dr. Franceta Prešerna, na stežaj odpira svoja vrata in vas vabi na brezplačne prireditve. Za vas pripravljamo:

ob 10. uri – Stebriščna dvorana v Mestni hiši; javno vodstvo po razstavi Slovani, kakšni Slovani? Kranj, s tisoči grobov odkritimi ob farni cerkvi in v okolici mesta, sodi med najpomembnejša arheološka najdišča iz časa preseljevanj v zadnjih stoletjih antike, pa vse do konca prvega tisočletja, ko se Slovani dokončno pomešajo z ostanki staroselcev in tako ustvarijo temelje današnji slovenski identiteti.

ob 11. uri – grad Khislstein; javno vodstvo po razstavi Gorenjska 1991 – 2016; 25 let v luči muzejskega gradiva. Razstava prikazuje dogodke, spremembe in razvojne procese, ki so najbolj zaznamovali življenje prebivalcev Gorenjske. Razstava je tudi vpogled v nastajanje muzejske zbirke sodobnosti in kaže na pomen ohranjanja aktualnih predmetov kot zanimivih pričevalcev za zgodovino.

ob 12. uri – Galerija v Prešernovi hiši; javno vodstvo po razstavi Pripovedni prizori iz Prešernovega življenja. Od začetka 20. stoletja dalje so slikarji in ilustratorji poleg portretov pesnika dr. Franceta Prešerna in ilustracij Poezij in posameznih pesmi narisali, upodobili tudi več pripovednih motivov iz pesnikovega življenja.

ob 15.30 uri – Grad Khislstein; javno vodstvo po razstavi V blesku kovinske oprave. Izjemna najdba dveh lamelnih oklepov iz Kranja slovi zaradi svoje enkratnosti v evropskem in celo svetovnem merilu. Razstava nam osvetljuje pomembno obdobje Karnija – tedanje naselbine na prostoru današnjega mestnega jedra.

ob 16. uri – Grad Khislstein; javno vodstvo po stalni razstavi Prelepa Gorenjska. Razstava Prelepa Gorenjska je zasnovana kot sprehod skozi čas v dvanajstih epizodah.

ob 10. in 16. uri – Pedagoška delavnica z Muzejčico v gradu Khislstein; kako so se krasila dekleta pred tisočletjem, delavnica za otroke od 5. leta dalje.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri