Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Vitrina meseca Najbolj značilna rimskodobna keramika Terra Sigillata

Vitrina meseca Najbolj značilna rimskodobna keramika Terra Sigillata
Kdaj:
17 maj 2019 @ 12:00 – 13:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2019-05-17T12:00:00+02:00
2019-05-17T13:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
[:SI]Vitrina meseca Najbolj značilna rimskodobna keramika Terra Sigillata[:] @ Mestna hiša

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na predstavitev vitrine meseca Najbolj značilna rimskodobna keramika Terra Sigillata, ali kako poceni izdelki odpirajo vrata globalizaciji v petek, 17. maja 2019, ob 12. uri v Mestni hiši v Kranju, Glavni trg 4.

Iz vsebine:

Izbrana tema pričujoče Vitrine meseca Gorenjskega muzeja se nanaša na posebno vrsto rimskodobnega keramičnega posodja, ki ga arheologi poznamo pod imenom terra sigillata. Prepoznavna značilnost posodja so kvalitetno žgana najfinejša glina, bleščeča temno opečnato rdeča barva, pri nekaterih primerkih reliefni okras in pečat z imenom mojstra izdelovalca, vtisnjen v dno na notranjosti posode.

Za širšo javnost sigilatno posodje samo po sebi nima velikega pomena, če odštejemo odlično, še po dolgih dveh tisočletjih občudovanja vredno tehnično in estetsko perfekcijo. To je tudi vzrok, da si mnogi že dolga desetletja prizadevajo izdelati čim bolj natančne kopije sigilatnega posodja za razvajene sodobne kupce, občudovalce lepega in zbiralce kvalitetnih spominkov. V zadnjih letih je na spletu narastla ponudba replik in kopij, vendar razsežnosti in kvalitete antične proizvodnje ni mogoče doseči.

Za raziskovalce ima sigilata, kot slovenimo latinsko ime terra sigillata, povsem drugačno, izjemno vrednost. V prvi vrsti veljajo še tako drobni odlomki sigilate za odličnega pokazatelja antičnih plasti. Oblika, okras in še posebej pečat proizvajalca na dnu posode – če je seveda posoda bila okrašena in opremljena z žigom – pa so odlično pomagalo pri časovni opredelitvi arheološkega najdišča ali posamezne plasti.

PRIJAZNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri