Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Vitrina meseca V železnem objemu Rimskega imperija ali od Emone do Karnija, od Celeje do Petovione

Vitrina meseca V železnem objemu Rimskega imperija ali od Emone do Karnija, od Celeje do Petovione
Kdaj:
17 junij 2014 @ 19:00 – 20:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2014-06-17T19:00:00+02:00
2014-06-17T20:00:00+02:00
Kje:
Gorenjski muzej - Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
Slovenija
<!--:SI-->Vitrina meseca V železnem objemu Rimskega imperija ali od Emone do Karnija, od Celeje do Petovione <!--:--> @ Gorenjski muzej - Mestna hiša | Kranj | Slovenija

Ljubljana letos praznuje 2000 letnico ustanovitve rimske kolonije Emone. Gorenjska je sodila k njenemu mestnemu ozemlju, zato se nam je zdelo vredno opozoriti tudi na najnovejša kranjska odkritja iz časa nastanka Emone. V Gorenjskem muzeju bomo z vitrino meseca z nekaj izbranimi najdbami predstavili Emono v družbi z rimskodobno Petoviono (predmete bo posodil Pokrajinski muzej Ptuj Ormož) in Celeio (Pokrajinski muzej Celje) ter ob tem pokazali, kakšna je bila vloga Kranja v tem času.

Ob predstavitvi zanimivega arheološkega gradiva želimo spregovoriti o prodoru Rimljanov in romanizaciji naših krajev z vidika staroselskega prebivalstva, katerim rimski imperij ni pomenil le velike civilizacije temveč tudi zasužnjevanje, preseljevanja, pozabo maternega jezik in izgubo lastne kulture. Z nasilnim porimljanjenjem so bili staroselci za vedno izbrisani iz zgodovinskega spomina.

Ima sodobna globalizacija kaj skupnega z romanizacijo, kot imenujemo širjenje rimske kulture pred 2000 leti?

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri