Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 24 junija 2024

Scroll to top

Top

Vodstvo po razstavi Samoprispevki za šole in vrtce

Vodstvo po razstavi Samoprispevki za šole in vrtce
Kdaj:
23 maj 2024 @ 18:00 – 19:00 Europe/Ljubljana Časovni pas
2024-05-23T18:00:00+02:00
2024-05-23T19:00:00+02:00
Kje:
Mestna hiša
Glavni trg 4
4000 Kranj
[:SI]Vodstvo po razstavi Samoprispevki za šole in vrtce[:] @ Mestna hiša

Vljudno vabljeni na javno vodstvo po razstavi

SAMOPRISPEVKI ZA ŠOLE IN VRTCE,

ki bo v četrtek, 23. maja 2024, ob 18. uri v Mestni hiši,

Glavni trg 4, Kranj.

Po razstavi bo vodila avtorica, dr. Monika Rogelj.

Pred šestimi desetletji je bil v tedanji občini Kranj na referendumu z veliko večino izglasovan samoprispevek za gradnjo osnovnih šol. To je bilo prvič v Sloveniji, da so se občani na tak način strinjali, da bodo od dohodkov prispevali dodatna namenska sredstva za gradnjo objektov širšega pomena. Veliko pomanjkanje primernih šolskih prostorov je bilo tedaj eden glavnih problemov v Kranju in ostalih večjih krajih po Gorenjskih. S sredstvi samoprispevka so bile v štirih letih, do leta 1968, zgrajene osnovne šole Franceta Prešerna na Zlatem polju, šole v Šenčurju, Cerkljah in Preddvoru ter telovadnica v Stražišču.

Naslednji občinski samoprispevek je bil v Kranju izglasovan za obdobje od leta 1970 do leta 1975. V tem času je bila zgrajena šola v Predosljah ter dograjene in adaptirane centralne in podružnične šole v okolici Kranja. Zgrajeni so bili tudi številni vrtci. V obdobju desetih let je kranjska občina tako uspela urediti primerne pogoje za pouk vseh šoloobveznih in predšolskih otrok.

VLJUDNO VABLJENI

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri