Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 19 julija 2024

Scroll to top

Top

Filatelistična razstava Šesto Okno 2013

Filatelistična razstava Šesto Okno 2013

Gorenjski muzej Vas skupaj s Filatelistično zvezo Slovenije vljudno vabi na odprtje tradicionalne, bienalne, specializirane, enovitrinske filatelistične razstave z mednarodno udeležbo Šesto Okno Kranj 2013,  ki bo v četrtek, 12. septembra 2013, ob 18. uri v prostorih Gorenjskega muzeja v Kranju, Glavni trg 4.

Vtisi z odprtja:

Filatelistična zveza Slovenije spodbuja pripravo razstavnih zbirk v eni vitrini od tedaj, ko je mednarodna organizacija FIP v začetku prejšnjega desetletja poskusno odprla in v nadaljevanju uveljavila to razstavno obliko in možnost. Že leta 2003 smo, v razstavnih dvoranah Gorenjskega muzeja v Kranju, gostili zbirke iz sosednjih držav in iz območja nekdanje skupne države. Skupna poštna zgodovina s sosedi namreč daje možnost priprave in ogleda zanimivih poštno-zgodovinskih zbirk. Razstavo smo poimenovali EnoOkno – ime izhaja iz dejstva, da je zbirka v eni razstavni vitrini kot okno v neko zgodbo, ki jo razstavljavec ponuja gledalcu. Odziv je bil nad pričakovanji, zato je razstava postala tradicionalno dvoletno srečanje in predstavitev novosti.

PetoOkno leta 2011 je pridobilo tudi status razstave Alpe Jadran Filatelije, kar pomeni, da smo k razstavljanju dodatno povabili še Bavarsko in kanton Tičino (Švica).

Razstavni katalog

Letošnja razstava, šesta po vrsti, ima poleg statusa razstave delovne skupnosti Alpe Jadran Filatelija in udeležbe razstavljavcev iz Italije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, BiH-Republike Srbske, Srbije, Makedonije in seveda Slovenije še dodaten atribut – izvajanje sporazuma o sodelovanju s Hrvaško filatelistično zvezo. V tem smislu sodeluje HFS na prireditvi s 15 eksponati in sodnikom. Prireditev je pripravljena v sodelovanju z Gorenjskim muzejem v Kranju, ki to razstavo tradicionalno uvršča v svoj redni letni program. Že vsa leta jo uspešno pripravlja ožja skupina zanesenjakov iz izvršnega odbora FZS.

Zakaj enovitrinske razstavne zbirke in katere so lahko to? V enovitrinskem eksponatu – v razstavni vitrini s 16 razstavnimi listi in ne več, kot v uvajalnem obdobju, z le dvanajstimi – so lahko prikazana filatelistična področja, za katera ni na razpolago toliko gradiva, kot se pričakuje sicer za vse ostale tekmovalne razrede – to je za 5 vitrin ali 80 razstavnih listov. Takšen prikaz omogoča obiskovalcu, da si lahko naenkrat ogleda veliko pestrost področij in prikazov. Razstavne zbirke se ocenjuje po pravilih ocenjevanja posameznega tekmovalnega razreda (tradicionalna filatelija, poštna zgodovina, poštne celine, avio in astro filatelija, tematika, koleki, odprta filatelija).

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri