Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Gostujoča razstava o Blažu Kumerdeju

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na odprtje gostujoče razstave  BLAŽ KUMERDEJ (1738–1805): slovenski razsvetljenec, pedagog in jezikoslovec, v četrtek, 28. marca 2013, ob 18. uri v Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju.

Potujoča razstava o Blažu Kumerdeju, slovenskem razsvetljencu, pedagogu in jezikoslovcu je nastala leta 2010 v sodelovanju Muzejev radovljiške občine – Mestnega muzeja Radovljica, Občine Bled in Zavoda za kulturo Bled. Obsega deset panojev, na katerih so na kratko predstavljeni evropske in slovenske razmere ter Bled v drugi polovici 18. stoletja, sodobna dogajanja na področju šolstva, slovenski razsvetljenci – Kumerdejevi sodobniki ter rodbina, življenjska pot, tiskana in rokopisna dediščina Blaža Kumerdeja in zgodovinski spomin nanj.

Blaž Kumerdej se je rodil 1738 v Zagoricah ob blejskem jezeru očetu Mihaelu in materi Mariji Kumerdej. V sosednji vasi Mlino je že v srednjem veku delovala cerkvena šola, ki je vzgojila nekaj znanih Slovencev. Kumerdej, ki je iz rodne vasi odšel študirat v Ljubljano in na Dunaj, je svoje življenje posvetil šolstvu in jezikoslovju. Leta 1772 je napisal Domoljubni načrt, ki velja za enega najbolj pomembnih dokumentov v zgodovini osnovnega šolstva na Slovenskem. Z njim je odločilno posegel v uvajanje in izvajanje prvega avstrijskega osnovnošolskega zakona na Kranjskem, saj je bil imenovan za prvega ravnatelja ljubljanske normalke, za člana Kranjske deželne šolske komisije, poznamo pa ga tudi kot avtorja nemško-slovenskega berila Vadenja sa brati, ki je prvič izšlo leta 1778 in bilo še večkrat ponatisnjeno. Med letoma 1786 in 1792 je prevzel mesto okrožnega šolskega komisarja  za podeželske šole v Celju.

Zelo plodno je bilo tudi njegovo delo na področju jezikoslovja, urednikovanja, prevajanja in zbiranja slovničnega in slovarskega gradiva. Bil je tesen sodelavec barona Žige Zoisa, Antona Tomaža Linharta in Jurija Japlja, s katerim se je lotil prevoda Biblije.

Zgodovinski spomin na Blaža Kumerdeja ohranjajo predvsem Blejci in ustanove, ki delujejo na področjih, kjer ima Blaž Kumerdej vidno mesto v slovenski zgodovini. Na Bledu so po njem poimenovali občinsko knjižnico in ulico, Zavod RS za šolstvo pa že od leta 1999 podeljuje priznanja Blaža Kumerdeja za odlično partnerstvo pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

VLJUDNO VABLJENI!

     

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri