Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Javno vodstvo po razstavi Gradišče nad Bašljem – pozabljena utrdba

V četrtek, 26. marca 2015, smo ob 17. uri organizirali javno vodstvo po razstavi Gradišče nad Bašljem – pozabljena utrdba. Odziv obiskovalcev je bil odličen.

Po razstavi je vodila njena avtorica JUDITA LUX, Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Že skoraj sto let znano arheološko najdišče leži severno od Kranja pod mogočnimi pobočji Storžiča. Na razstavi zavzemajo osrednje mesto izjemni kosi vojaške in konjeniške oprave ter deli konjske opreme iz slovanske dobe, ki so Gradišču določili posebno mesto med najdišči 9. stoletja na območju današnje Slovenije.

Del razstave je namenjen projektu Cradles of European Culture – Francia Media, katere sestavni del je tudi pot Heritage Route in ki krepi ideje o enotnosti in bogastvu evropskega prostora v zgodnjem srednjem veku. V projekt je skupaj z devetimi evropskimi najdišči kot so npr. Ravenna ter Praški grad vključeno tudi najdišče Gradišče nad Bašljem.

Utrinki:

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri