Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Kdo so bili Prešernovi prijatelji v Kranju?

Kdo so bili Prešernovi prijatelji v Kranju?

Skupaj z Zavodom za turizem Kranj smo odprli razstavo Prešernovi prijatelji v Kranju.

Razstava bo na ogled do nedelje, 1. marca 2015.

Utrinki z odprtja:

 

V Kranju so 1847 ustanovili Kazinsko društvo. Prostor je dobilo v stavbi poleg farne cerkve, kasneje imenovani Pri Petrčku.  Tu se je dr. Prešeren zbiral s svojimi prijatelji in znanci. Sem so zahajali člani družine Vest, ki so bili lastniki šempetrske graščine v Stražišču, Urbančičevi z gradu Turn pri Preddvoru in Hieronim Ullrich, ki je bil ravnatelj fužin na Javorniku in lastnik bogate knjižnice  svetovnih klasikov.

Z nekaj kranjskimi meščani je bil dr. Prešeren še posebej povezan. To so bili izobraženi trgovec Karel Florian, trgovec Viljem Killer, kovač Franc Gogala, bratje Lokar in kirurg Tomaž Pirc, ki ga je obiskoval vsak dan in mu v zadnjih mesecih življenja lajšal bolečine. Z dr. Prešernom sta se družila tudi kranjski katehet Jurij Grabnar in kaplan Kajetan Hueber, ki sta bila literarno nadarjena.

pictures_TB_other_tourist_offer_2_2011_zavod_za_turizem_color_84895_347137

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri