Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Miniature 2022

Miniature 2022

Odprtje razstave bo v četrtek, 10. novembra 2022, ob 17.30 uri v Prešernovem gledališču v Kranju. 

Iz teksta Vasje Doberleta:

Projekt Miniature 2022

Po dvajsetih letih in desetih uspešno izpeljanih razstavah “Miniature”, je čas pred nas postavil nove izzive. Svet, tudi fotografski, je postal popolnoma digitalen. Ko so se “Miniature” rojevale, smo slike obrezovali še na povečevalniku ali pa s škarjami. Ta orodja so šla v pozabo in razstave papirnih fotografij so postale redkost. Nadomestile so jih projekcije digitalnih fotografij. Izvedbo “papirnih salonov” so nekaj časa še vzpodbujala pravila za pridobivanja FIAP nazivov. Sedaj je tega konec. Danes štejejo le digitalni saloni z več meterskimi spiski sprejetih del, ki pa jih zelo redki vidijo in še to le za par sekund

Kot organizatorji fotografskih razstav smo se znašli pred dilemo, ali prenehati z razstavami ali pa se prilagoditi in času primerno vzdrževati že osvojene vrednote. Publika našega mesta, zibelke slovenske fotografije, je navajena, da naše društvo vsako leto v osrednji kranjski galeriji pripravi lepo razstavo. Izmenoma vsako leto pripravimo razstavo “Miniature” ali “Pokrajina”. Odločili smo se, da naredimo kompromis, tako da razpišemo digitalni salon in iz izbranih slik naredimo pravo razstavo kot nekoč. S tem bomo obdržali tradicijo našega društva in našega mesta.

Nam je pa nov način sprejema in evidence poslanih del prinesel spremembe. Po zaslugi naših članov, ki jim je blizu IT tehnologija, smo vse probleme uspešno premostili.

Odziv na razpis je je bil boljši kot pred dvema letoma. Odzvalo se je več avtorjev iz več držav kot pred dvema in pred štirimi leti. Skratka, “Miniature” niso več take kot nekdaj, a za obiskovalce razstav se niso spremenile. Kljub temu, smo se po našem mnenju približali pričakovanjem udeležencev.

Žiranti so delali v dveh korakih. V prvem so ocenili slike na zaslonu, v drugem pa so naredili končno selekcijo že natisnjenih slik in določili nagrade.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri