Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 aprila 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Ali arheologija lahko poči?

Odprtje razstave Ali arheologija lahko poči?

Vabljeni na odprtje razstave Ali arheologija lahko poči? v četrtek, 17. novembra 2022, ob 18. uri v klet Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4. 

Arheološka izkopavanja prinašajo tudi nevarnosti. Vsakokrat ko bager zakoplje ali kdo zasadi lopato, obstaja nevarnost, da naleti na eksplozivno telo. Slovenija je bila v 20. stoletju prizorišče številnih vojaških spopadov. Verjetnost, da naletimo na »eksplozivno« odkritje, je velika. Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) še ležijo po nekdanjih bojiščih, od topovskih granat, minometnih min, letalskih bomb, protipehotnih min in na tisoče drobnih nabojev.

Leta 2014 je letalska bomba iz druge svetovne vojne v Nemčiji ubila voznika bagra ter poškodovala več ljudi. Pri arheoloških raziskavah slej ali prej naletimo na tovrstne ostaline, kar odpira resna etična vprašanja o varnosti delovne ekipe in o legitimnosti takšnih tveganj za dosego znanstvenih spoznanj. Ob primernih varnostnih ukrepih in prisotnosti usposobljenega strokovnjaka za rokovanje z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi pa se tovrstna tveganja močno zmanjšajo.

Kolofon razstave:

Idejni in muzeološki vodja: Verena Perko

Avtorji tekstov in sodelavci: Tadej Curk, Slavko Hočevar, Bojan Kopač, Uroš Košir, Marko Pečovnik, Verena Perko

Fotografije: Uroš Košir, Bojan Kopač, Arhej, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Gorenjski muzej Kranj

Vljudno vabljeni

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri