Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 maja 2024

Scroll to top

Top

Muzejska pot

Muzejska pot

Pridite v Kranj na sprehod po muzejski poti in odkrijte žlahtno preteklost Gorenjske in njenih ljudi. Zaključek poti je v gradu Khislstein, kjer si po obisku vseh lokacij privoščite kavo na naš račun. Vabljeni!

Na Muzejski poti si obiskovalci lahko ogledajo:

Prešernovo hišo – Prešernova hiša je tista, kjer je zadnji dve leti in pol svojega življenja preživel najpomembnejši slovenski pesnik, dr. France Prešeren. Bi radi videli pohištvo, ki ga je uporabljal? Hiša je le korak stran…vstopite!

Mestno hišo – Mestna hiša je eden najpomembnejših kulturnih spomenikov renesančne arhitekture na Slovenskem. Na ogled je Renesančna dvorana in tri stalne razstave: dela akademskega kiparja Lojzeta Dolinarja (1893 – 1970), arheološka razstava Železna nit in etnološka razstava Ljudska umetnost na Gorenjskem. Si upate stopiti še v Kostnico? 

Kostnica – Prebivalci Kranja so vse do konca 18. stoletja umrle pokopavali ob župni cerkvi sv. Kancijana. Od 13. stoletja dalje so kosti, ki so prihajale na dan ob kopanju novih grobov, shranjevali v kostnicah. Sedanja je bila urejena konec preteklega stoletja.

grad Khislstein – Grad s svojim čudovitim, razglednim zelenim vrtom, kar vabi, da ga obiščete. Poznate izjemno poznoantično najdbo iz Kranja? Kako so nekoč živeli v mestu in kako na deželi? Obiščite grad in si na koncu privoščite še okusno kavo. Vabljeni!

Galerija Prešernovih nagrajencev – Najžlahtnejša slovenska likovna umetnost od druge polovice 20. stoletja dalje.

razstava o Kranjčanu, Janezu Puharju (1814 – 1864), izumitelju fotografije na steklo. Razstava je na ogled v Layerjevi hiši, Tomšičeva 32.

Vstopnico 3 v 1 lahko kupite v Prešernovi hiši, Mestni hiši in gradu Khislstein.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri