Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Arhivi – zakladnice spomina

Arhivi – zakladnice spomina

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na ogled potujoče razstave ARHIVI – ZAKLADNICE SPOMINA v grad Khislstein. Razstava bo na ogled do konca avgusta.

Panojska razstava bo v Kranju dopolnjena z arhivskim gradivom, ki se dotika Gorenjske in sta ga posredovala Zgodovinski arhiv Ljubljana, Enota za Gorenjsko Kranj in Gorenjski muzej.

Razstava so pripravili Zgodovinski arhiv Ljubljana, Enota za Gorenjsko Kranj, Arhiv Republike Slovenije, Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski arhiv Maribor, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Zgodovinski arhiv na Ptuju, Zgodovinski arhiv Celje, Zgodovinski arhiv Ljubljana, Nadškofijski arhiv Ljubljana, Nadškofijski arhiv Maribor in Škofijski arhiv Koper.

Utrinki z odprtja razstave:

Iz vsebine razstave:

Deset slovenskih arhivov hrani okrog 75 kilometrov gradiva, izjemno bogastvo pisne kulturne dediščine, ki sega od druge četrtine 9. stoletja do današnjih dni. Skupna razstava desetih arhivov ni klasična tematska razstava. Ne gre namreč za predstavitev konkretne teme, obdobja, dogodka, procesa, osebnosti ali kraja, prav tako ni v ospredju določena zvrst arhivskega gradiva. Razstava naj bi poleg najlepših in najpomembnejših dokumentov ponudila nekakšen prerez ali vzorec ohranjenega arhivskega gradiva. Izbor naj bi poleg lepote gradiva kot takega razodeval tudi ljudi različnih slojev, njihovo okolje in njihov čas, njihova hotenja, načrte, delo in dosežke pa tudi stranpoti.

Avtorji razstave smo pri predstavitvi izbranega gradiva smiselno upoštevali več kriterijev: zvrsti oziroma tipe gradiva, njegovo vsebino in funkcije. Na ta način smo zasnovali 16 sklopov oziroma razstavnih poglavij. Na 25 panojih si lahko ogledate reprodukcije več kot 140 dokumentov, ki segajo od 9. stoletja do leta 1990. Vsak dokument spremlja naslov, čas nastanka in kratek vsebinski opis, prav tako je navedeno nahajališče izvirnika.

Poznate ostanke karolinškega rokopisa iz 9. stoletja? Ste že videli najstarejšo v Sloveniji hranjeno pergamentno listino ali listine grofov Celjskih? Pa piranski mestni statut iz leta 1307? Je zbirka privilegijev samostana Žiče ohranjena? Kakšna je pisava Jurija Dalmatina? Kdo hrani najstarejšo matično knjigo? Katere dajatve so plačevali naši predniki? Kako zveni uradovalna slovenščina 16. stoletja? Komu je pisal misijonar Baraga? Vas zanima načrt za največji evropski železniški viadukt? Kdaj so ustanovili Narodno čitalnico na Ptuju? So stare fotografije in filmi res tako dobro ohranjeni? Kako so nekoč agitirali pred plebiscitom? Kakšna je bila poslednja volja Alme Karlin? Zakaj so sledili Jožetu Pučniku? Kdo je podpisal poročilo o izidu glasovanja na plebiscitu 1990?

Odgovore boste dobili ob tej razstavi. Avtorji vam želijo prijeten sprehod skozi zakladnice spomina.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri