Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Kdo je bila prva dama slovenske slavistike?

Kdo je bila prva dama slovenske slavistike, ena najbolj prepoznavnih kulturnih oseb svojega časa, ki je v turbulentnem času z vizijo napredne ženske ustvarjalke izpolnjevala poslanstvo svojega življenja?

Hčerka in vnukinja dr. Marje Boršnik, ddr. Francka Premk in dr. Eva Premk Bogataj, sta nam v prijetnem pogovoru predstavili drobce iz življenja njune mame oz. babice.

Marja Boršnik je bila učiteljica, znanstvenica, profesorica, mati, Človek. Za seboj zapustila več kot sto člankov, monografije o Aškercu, Celestinu, Tavčarju, knjigo Pogovori s pesnikom Gradnikom itn. Bila je strokovno in javno angažirana: gonilna sila pri povojni organizaciji pouka literarne zgodovine (Klasje), urejala in sourejala časopise (Slavistična revija, Jezik in slovstvo), in uredila vrsto izbranih del slovenskih pisateljic in pisateljev. Bila je predsednica Slavističnega društva Slovenije, predstojnica Katedre za slovenski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani, dopisna članica SAZU in zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani. Vzgojila je rod uveljavljenih kulturnikov (J. Toporišič, Boris Paternu, Matjaž Kmecl, France Pibernik, Jože Pogačnik, Janko Messner, Janez Menart, Ciril Zlobec, Jože Sever, France Bernik, Gregor Kocijan, France Vurnik, Jože Snoj, Stanko Janež, idr.). Za svoje delo je prejela številne nagrade, še več pa udarcev, ki so utrjevali njen čut za pravičnost, resnico, moralni in etični imperativ. O njej se bosta pogovarjali hči in vnukinja, obe slavistki, ki njeno zapuščino poglobljeno raziskujeta zadnjih nekaj let.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri