Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Sv. Janez Krstnik – starodavno svetišče ob Bohinjskem jezeru

Odprtje razstave Sv. Janez Krstnik – starodavno svetišče ob Bohinjskem jezeru

V petek, 20. marca 2015, smo ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici odprli razstavo Sv. janez Krstnik – pozabljena utrdba. To je tudi prva občasna razstava v prenovljenem muzeju.

Slavnostna govornica je bila ddr. Verena Vidrih Perko, v.d. direktorice Direktorata za kulturno dedičino, razstavo pa je odprl Franc Kramar, župan Občine Bohinj.

Na dogodku je Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, predstavil projekt Manjši muzej – Živa zgodovina, v sklopu katerega je nastala razstava.

Razstava SV. JANEZ KRSTNIK – STARODAVNO SVETIŠČE OB BOHINJSKEM JEZERU predstavlja izsledke najnovejših arheoloških spoznanj, ki so nastala na podlagi proučevanj najstarejše zgodovine Bohinja ter arheoloških izkopavanj iz leta 1999. Najdišče Sv. Janez Krstnik je na stičišču Spodnje in Zgornje bohinjske doline, ob obali Bohinjskega jezera, je območje, ki je bilo poseljeno že v prazgodovinskem in rimskem času in je mesto starodavnega svetišča.

Avtorica razstave Marija Ogrin je v letu 2013 skupaj z Zavodom za turizem Bohinj pripravila projekt predstavitve arheološkega najdišča Sv. Janez Krstnik ob Bohinjskem jezeru, ki ga je Zavod za turizem Bohinj uspešno vključil v skop projekta Mali muzeji – Živi muzej in ga v letu 2015 zaključujemo.

kovancilonec z ustjem+valov 0002loncek + oljenka 0001

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri