Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Kranjski mestni svet naznanja

Muzejski večer Kranjski mestni svet naznanja

V zbirki listin Gorenjskega muzeja je skupaj 67 poznosrednjeveških in novoveških listin. Najstarejšo je pisar napisal leta 1309, najmlajša pa je iz leta  1839. Vse listine niso bile spisane v Kranju, vse pa so dobile dokončno mesto v kranjskem mestnem arhivu, ki je nastajal vse od začetka 14. stoletja.

Le zakaj je mestna oblast tako zavzeto skrivala listine pred Janezom Vajkardom Valvasorjem, da jih ni smel pogledati v času, ko je nastajala Slava Vojvodine Kranjske. »Kakšen interes menijo imeti ob takem skrivanju, mi sicer ni znano, skrbi me pa, da ne bo to nič dobrega prineslo ter jim bo ta način bolj v škodo ko v korist.« (J. V. Valvasor, Slava vojvodina Kranjske, Mladinska knjiga, Ljubljana 1994, str. 226, 227).

Vljudno vabljeni v Vojnomirovo dvorano v Lovskem dvorcu, Tomšičeva 42, Kranj v četrtek, 14. marca 2013, ob 18. uri.

Manj znana dejstva zgodovine Kranja nam bo predstavila mag. Marjana Žibert.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri