Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 17 aprila 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer o 18. policijskem polku gorskih lovcev

Muzejski večer o 18. policijskem polku gorskih lovcev

V četrtek, 17. novembra 2016, vas ob 18. uri vabimo v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše, Tomšičeva ulica 42. Naš gost bo kriminalist iz Münchna Marcus Schreiner Božič.

Predstavil bo 18. policijski polk gorskih lovcev – edino policijsko enoto gorskih lovcev v Tretjem rajhu in povojno usodo vodilnih oficirjev polka.

325. policijski bataljon je na Gorenjskem deloval od oktobra 1941. Kasneje je bil vključen kot III. bataljon v 18. policijski polk gorskih lovcev. Ta je bil nosilna nemška enota v ofenzivi Encijan na Gorenjskem od konca julija do srede septembra 1942. Nato je deloval še na Finskem, v Grčiji in pri umiku nemške armadne skupine E skozi Jugoslavijo.

Marcus Schreiner Božič sodeluje pri pripravi razstave Nemci in partizani – nemške izgube na Gorenjskem med miti in resnico, v kateri z Darkom Cafuto in Jožetom Dežmanom predstavljamo nemške ukrepe proti partizanskemu gibanju in njihove posledice.

Utrinka z muzejskega večera:

Vljudno vabljeni.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri