Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 maja 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Prevarani Sokoli

Muzejski večer Prevarani Sokoli

Vljudno vabljeni na  muzejski večer o knjigi Prevarani sokoli v torek, 30. januarja 2018, ob 18. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše, Tomšičeva 42, Kranj.

Dr. Ivan Čuk in dr. Aleks Leo Vest v knjigi Prevarani Sokoli odkrivata povsem nova dejstva o vstopu Sokolov v Osvobodilno Fronto.  Avtorja opisujeta vdore komunistov v Sokola pred 2. svetovno vojno in taborski proces leta 1939, na katerem so bili vodilni komunistični sokoli izključeni iz Sokola.  Komunistični sokoli, ki so vstopili v Osvobodilno fronto niso bili ne legalni ne legitimni predstavniki Sokola in bili so vodilni pri izvajanju terorja komunistične politične policije med vojno in po njej. Odgovorita tudi na vprašanje: Zakaj je bil po 2.svetovni vojni Sokol ukinjen, če je bil ustanovni član Osvobodilne fronte?

Muzejski večer bo moderiral dr. Jože Dežman.

Uvodoma nas bo pozdravila dr. Andreja Valič Zver,  direktorica Študijskega centra za narodno spravo, ki je knjigo izdal.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri