Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Šolstvo v Kranju in praznovanja v šolah

Muzejski večer Šolstvo v Kranju in praznovanja v šolah

Leta 1816 je bilo v Kranju dograjeno novo šolsko poslopje, kjer je začela delovati ljudska šola.  Šlo je za poslopje nekdanje Gradbene šole Kranj, na Cankarjevi ulici. Ob 200. letnici Vas vljudno vabimo na muzejski večer, na katerem nam bo mag. Marjana Žibert spregovorila o začetkih šolstva v Kranju.

Glede na bližajoče se praznike pa nam bo gostja mag. Marjetka Balkovec iz Slovenskega šolskega muzeja predstavila praznovanja v šolah. Šola je odsev časa, je odraz širših družbenopolitičnih, kulturnih in gospodarskih razmer, še posebej je to opazno v šolskih praznovanjih. Predavanje bo osvetlilo šolske praznike in praznovanja od druge polovice 19. stoletja naprej, prikazalo bo vpetost šole v različne krajevne dogodke, oživeli bodo spomini na prvi šolski dan, na maturo in na različna šolska praznovanja.

Vabljeni v torek, 20. decembra 2016, ob 18. uri v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju, Tomšičeva 42.

VESELIMO SE VAŠEGA OBISKA

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri