Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Španska gripa

Muzejski večer Španska gripa

Za čas prve svetovne vojne je značilna španska gripa, o kateri so Slovenski časniki pisali kot o “neznani kugi”, ki mori med prebivalstvom.  Razsajala je v letu 1918, po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije je bilo žrtev okrog 50 milijonov.  Od kod ime španska gripa? Je vplivala tudi na potek prve svetovne vojne? Kdaj je bil razvozlan njen genski zapis?  Znanost danes obvladuje gripo oz. influenco? Nas morilski virus lahko ponovno preseneti?

V četrtek, 15. januarja 2015, smo v Gorenjskem muzeju gostili  prof. dr. Zvonko Zupanič Slavec, dr. med., ki nam je predstavila najtežjo izkušnjo človeštva z nalezljivimi boleznimi. Za špansko gripo je namreč umrlo trikrat več ljudi kot zaradi 1. svetovne vojne.

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri