Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 aprila 2024

Scroll to top

Top

Muzejski večer Sredi življenja nas obdaja smrt – materialna kultura krščanske smrti

Muzejski večer Sredi življenja nas obdaja smrt – materialna kultura krščanske smrti
Urednik

Tik pred prvim novembrom smo organizirali muzejski večer, kjer nam je dr. Katarina Predovnik, izredna profesorica na oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, predstavila grobno materialno kulturo srednjega veka.

Vtisi s predavanja:

Arheologija je svoja spoznanja o preteklosti v veliki meri osnovala na proučevanju grobov, torej načina pokopa, ostankov pogrebnih in spominskih obredov, predmetov, ki so pokojne spremljali v onostranstvo, in človeških posmrtnih ostankov. V nasprotju s številnimi nekdanjimi družbami in kulturami je krščanski pokop utemeljen na prepričanju, da smo pred Smrtjo vsi enaki, ne glede na naš družbeni položaj, ugled ali bogastvo, in bomo ob koncu časov presojani le po svojih dejanjih. Označuje ga skromnost ali celo popolna odsotnost grobnih pridatkov in drugih materialnih ostankov, zato je dolgo veljalo, da so krščanski pokopi neizpovedni, nezanimivi in potemtakem nevredni arheološkega raziskovanja. Pa je temu res tako? Na podlagi izbranih primerov bodo predstavljene sodobne arheološke raziskave krščanskih pokopališč in njihov prispevek k razumevanju srednjeveške in zgodnjenovoveške Evrope.

Predavala bo dr. Katarina Predovnik, izredna profesorica na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri