Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 julija 2024

Scroll to top

Top

Numizmatična razstava Drobiž naš vsakdanji

Numizmatična razstava Drobiž naš vsakdanji

Gorenjski muzej Vas skupaj z Numizmatičnim društvom Slovenije vljudno vabi na ogled razstave Drobiž naš vsakdanji, ki smo jo odprli v četrtek, 20. aprila 2017, ob 19. uri v Galeriji Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

Razstava bo na ogled do 22. maja 2017.

Tema razstave Numizmatičnega društva v letu 2017 je drobiž, saj se njegovega pomena dejansko premalo zavedamo. Tako numizmatiki kot tudi običajni ljudje seveda najraje razpolagamo s čimbolj vrednim denarjem, čeprav drobiž dejansko v vsakdanjem življenju odigra bolj pomembno vlogo. Pomena drobiža so se ljudje najbolje zavedali, ko ga je začelo zmanjkovati (npr. v vojnah in drugih kriznih situacijah), saj je takrat plačilni promet v večjem delu dejansko zamrl, ljudje pa niso več mogli kupiti niti najbolj osnovnih stvari. V takšnih primerih so začeli uporabljati številne zanimive nadomestke drobiža, ki bodo ravno tako predmet razstave.

Zgodba o drobižu je predstavljena od njegovih začetkov v 6. stoletju pred našim štetjem, prek številnih obdobij njegove zgodovine, vse do današnjega časa, ko drobiž zaradi uvedbe elektronskega denarja dejansko izgublja svoj pomen.

11 9b

VLJUDNO VABLJENI

6_3_01 6_3_03 7_3_03 8_5_01 10_1_07 10_1_10

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri