Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje gostujoče razstave Gozdovi Kranjske industrijske družbe

Odprtje gostujoče razstave Gozdovi Kranjske industrijske družbe

V petek, 14. avgusta 2015, smo v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici odprli gostujočo razstavo Gozdovi Kranjske industrijske družbe. Vabljeni na ogled.

Kranjska industrijska družba je bila lastnica več kot 28 000 ha gozdov v Zgornjesavski dolini, Bohinju, v okolici Tržiča, na Jelovici, Mežakli in Pokljuki. Tako veliko posest je obvladovala s pomočjo natančnih kart in gozdnogospodarskih načrtov. Izdelali so jih na njihovem gozdnem uradu, ki je zaposloval geometre, gozdarje, gozdne in lovske čuvaje. Les so v dolino spravljali z vprego, sanmi, vozovi, vodnimi in suhimi drčami ali pa po rekah in žičnicah. Kranjska industrijska družba je gozdove potrebovala predvsem za oglje. V svoji metalurški proizvodnji ga je letno porabila okoli 80 000 m³.

Na razstavi in muzejskem večeru bo predstavljeno življenje in delo gozdarjev, oglarjev, drvarjev in lovskih čuvajev. Prikazali bomo njihovo orodje, karte, makete spravilnih sani, vozov in samotežne žičnice. Posebno pozornost bomo namenili gozdarjema Hieronimu Ullrichu in Karlu Poschu. Prvi je bil znan kot prijatelj dr. Franceta Prešerna, drugi pa kot avtor gozdnogospodarskih načrtov Pokljuke in Mežakle. V načrtu Mežakle sta zanimiva zgodovinska balada o Bledu in omemba risov.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri