Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 30 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje numizmatične razstave Portreti na denarju

Odprtje numizmatične razstave Portreti na denarju

Skupaj z Numizmatičnim društvom Slovenije vas vljudno vabimo na odprtje razstave PORTRETI NA DENARJU v sredo, 8. novembra 2023, ob 18. uri v Prešernovo hišo v Kranju, Prešernova 7.

Kovanci, bankovci, medalje in celo žetoni so že od nekdaj zakladnica portretov pomembnih in močnih ljudi, ki so krojili zgodovino. Ne glede na to pa je dolgo veljalo, da so podobe na denarju rezervirane za bogove, heroje oziroma druga mistična bitja. Sicer je že okoli leta 400 pr. n. št. perzijski satrap Tissaphernes na male bronaste novce vtisnil svoj portret, vendar pa je še do dobe helenizma to veljalo skoraj za svetoskrunstvo. Še celo veliki Aleksander Makedonski je svoj portret zakrinkal v podobo polboga Herkula, kar je dejansko pomenilo tudi njegov herojski in polbožanski status. S helenizmom ter naprej v dobi rimskega cesarstva in kasneje v renesansi pa so portreti živih oseb na denarju dobili izjemen zalet in kdor je nekaj veljal, se je moral upodobiti na denarju ali vsaj na medalji. Določene poglavarje in vladarje poznamo zgolj zaradi tega, ker so se ohranili kovanci z njihovo podobo in napisom, čeprav o njih zgodovina molči.

Vsekakor za prikazovanje oseb na denarju še dandanes veljajo posebna pravila. V ZDA, na primer, na denarju ne sme biti upodobljen živ predsednik, ki svoj spominski kovanec dobi šele po svoji smrti. V Sloveniji pa boste na denarju zaman iskali portrete predsednikov ali politikov, saj so spominski in zbirateljski kovanci namenjeni predvsem umrlim umetnikom, znanstvenikom in drugim pomembnim zgodovinskim osebam. Letošnja razstava Numizmatičnega društva je tako namenjena občudovanju lepote portretov pomembnih mož in žena, ki so se nam ohranili na kovancih in medaljah.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri