Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | November 13, 2019

Scroll to top

Top

Odprtje potujoče razstave Od Kranja do Dovjega ob 200 letnici rojstva Janeza Puharja

Odprtje potujoče razstave Od Kranja do Dovjega ob 200 letnici rojstva Janeza Puharja

Genialni rojak, Kranjčan Janez Puhar je le tri leta po razglasitvi Daguerrovega izuma fotografije (leta 1839) razvil svojevrsten postopek in z izumom fotografije na steklo (1842) zapisal Kranj in Slovenijo na svetovni zemljevid razvoja fotografije. Zato je leto 2014, ko bo 26. avgusta minilo 200 let od Puharjevega rojstva, pravi čas, da se poklonimo njegovi veličini. Puharjevo leto je celoletni, vseslovenski dogodek, jubilej rojstnega mesta Kranj in krajev, kjer je deloval, ter obeležje z odmevi po svetu. Je investicija v »svetlopis« slovenskih dosežkov globalnega pomena.

Prijazno Vas vabimo na razstavni dogodek Puharjevega leta, ki bo v prostorih Gorenjskega muzeja, v podstrešni galeriji gradu Khislstein, v četrtek, 30. januarja 2014, ob 18. uri.

Program:

Predstavitev Janeza Puharja in razstave

iniciativna skupina za projekt Puharjevo leto

Nagovor direktorice Gorenjskega muzeja

Marija Ogrin

Razstava Janez Puhar je pregled izumiteljevega življenja, talentov in dosežkov ter njegove dediščine. Potuje po sledeh življenjske poti Janeza Puharja: Kranj – Ljubljana – Leskovec – Svibno – Metlika – Ljubno – Radovljica – Bled – Cerklje – Smlednik – Kamnik – Dovje.

Dopolnjuje jo današnji fotografski pogled na svet
članov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj.

Častni pokrovitelj Puharjevega leta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Dogodki Puharjevega leta se bodo vrstili celo leto, med drugim: slavnostna akademija na SAZU, odkritje kipa Janeza Puharja in poimenovanje trga v Kranju, razstava o zgodovini fotografije v Kranju v organizaciji Gorenjskega muzeja in Kabineta slovenske fotografije, razstava in prikaz originalov fotografij Janeza Puharja v Narodnem muzeju v Ljubljani, druge fotografske razstave po Sloveniji in v tujini, mednarodna fotografska kolonija Puharjevi dnevi, razpis »Camera obscura« za mlade, izid jubilejnega kovanca in monografije o izumitelju…

glava skrajš.