Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 aprila 2024

Scroll to top

Top

Odprtje priložnostne razstave spominskih predmetov 30 let od Zimskih olimpijskih iger Sarajevo 1984

Odprtje priložnostne razstave spominskih predmetov 30 let od Zimskih olimpijskih iger Sarajevo 1984

Vljudno Vas vabimo na ogled priložnostne razstave spominskih predmetov

30 LET OD ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGER V SARAJEVU,

ki smo jo odprli v četrtek, 6. februarja 2014. 

Razstava bo odprta do 16. marca 2014.

Pred tremi desetletji se je od 8. do 19. februarja 1984 v Sarajevu odvijalo največje športno tekmovanje, zimske olimpijske igre, na katerih so sodelovali tudi številni Slovenci, od organizatorjev do tekmovalcev, od avtorja maskote iger do dobitnika olimpijske medalje. Na razstavi bo na ogled zbirka spominskih predmetov, ki jih hrani Slavko Hočevar in gradivo avtorja olimpijske maskote Jožeta Trobca.

monkey_4320088651_original

14. Zimske olimpijske igre so potekale med 8. in 19. februarjem 1984 v Sarajevu, glavnem mestu Bosne in Hercegovine, ene od republik tedanje Jugoslavije.

Sarajevskih iger se je udeležilo 1272 športnikov iz 49 držav. Del jugoslovanske reprezentance je bilo tudi 52 slovenskih športnikov, ki so tekmovali v alpskem smučanju, teku na smučeh, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji in hokeju na ledu. Olimpijsko zaprisego je v imenu športnikov povedal Bojan Križaj. Jure Franko je z drugim mestom v veleslalomu osvojil prvo jugoslovansko in slovensko zimsko olimpijsko odličje. Navdušenje nad tem uspehom je bilo po celotni državi izjemno.

Od Gorenjcev so na sarajevski olimpijadi sodelovali smučarji Bojan Križaj, Grega Benedik, Boris Strel, Tomaž Jemc, Jože Kuralt, Andreja Leskovšek, smučarska skakalca Tomaž Dolar, Bojan Globočnik, tekači na smučeh Ivo Čarman, Jana Mlakar, Tatjana Smolnikar, nordijska kombinatorca Robert Kaštrun in Bojan Globočnik in hokejisti Edo Hafner, Gorazd Hiti, Drago Horvat, Peter Klemenc, Drago Mlinarec, Murajica Pajić, Cveto Pretnar, Bojan Razpet, Ivan Ščap in Zvone Šuvak.

Vsakokratne olimpijske igre so največji svetovni športni dogodek pri katerem je poleg tekmovalnega dela zelo pomembno organizacijsko in marketinško delo, ki se začne že veliko pred začetkom iger. Vsakokratne igre imajo svoj uradni simbol in prepoznavno figuro. Za maskoto iger v Sarajevu leta 1984 je bil izbran Vučko, avtorja Jožeta Trobca iz Kranja. Izdelana je bila tudi uradna figura maskote. Vučko je bil v času iger med ljudmi zelo priljubljen, njegova podoba je bila na vseh reklamnih materialih in na različnih predmetih, tako po Jugoslaviji kot v tujini. Verjetno tudi ni naključje, da je eno največjih naročil za izdelavo, v tistem obdobju zelo iskanih značk dobilo podjetje Primožič iz Kranja. Izdelali naj bi skupno pet milijonov značk s podobo Vučka. Olimpijske igre so se končale pred 30 leti, predmeti ki so takrat simbolizirali ta dogodek pa še danes hranijo posamezni zbiralci, od  najrazličnejših tiskov, do značk, obeskov, figuric in uporabnih predmetov.

Z priložnostno razstavo želimo obiskovalcem predstaviti del mozaika olimpijskih iger, ki je širši publiki mogoče manj znan. Začel je nastajati že nekaj let pred začetkom same prireditve in je še danes zanimiv.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri