Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 aprila 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Brez obrti ni orodja

Odprtje razstave Brez obrti ni orodja

Gorenjski muzej v sodelovanju z Muzejem vučedolske kulture, Vukovar, Hrvaška v četrtek, 23. februarja 2023, ob 18. uri odpira razstavo BREZ OBRTI NI ORODJA / BEZ ZANATA NEMA ALATA.

Razstava bo na ogled do 17. aprila 2023.

»Brez obrti ni orodja« je naslov gostujoče razstave Muzeja vučedolske kulture. Razstava je posvečena vučedolskim obrtnikom in tehnološkim dosežkom vučedolskega človeka. Vučedolska kultura je cvetela med 3000 in 2200 pr. n. št. (eneolitsko obdobje najzgodnejšega kovaštva bakra), s središčem v Sremu in vzhodni Slavoniji na desnem bregu reke Donave.

Vučedolski človek je bil predvsem živinorejec, pa tudi kmet, ribič, lovec, keramičar, metalurg, lesar, tkalec, usnjar, čevljar. Bil je strokovnjak na področju vseh obrti in del, potrebnih za človekovo življenje. Številne ugotovitve govorijo o tem, da je bil Vučedolec mojster v izdelavi orodja za vse obrti – davno pred prvimi industrijami in stroji je bilo treba ročno izdelati primerno orodje, a ga glede na potrebe tudi izpopolnjevati. Prav temu je posvečena razstava »Brez obrti ni orodja«.

Vučedolci so se najprej naučili obrti, nato pa razvili orodje za vsak delovni proces. Z razstavo so avtorji želeli pokazati, koliko so vučedolski obrtniki vsako svojo obrt pripeljali do popolnosti. Razstava je zasnovana tako, da vsak del razstave predstavlja drugačno vrsto vučedolske delavnice, v katero lahko obiskovalec pokuka.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri