Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Glavna dovozna žila Kranja – Gradnja Gaštejskega klanca 1936 – 1938

Odprtje razstave Glavna dovozna žila Kranja – Gradnja Gaštejskega klanca 1936 – 1938

Gorenjski muzej Vas vljudno vabi na ogled dokumentarno-zgodovinske razstave Glavna dovozna žila za Kranj – Gradnja Gaštejskega klanca 1936–1938, ki smo jo odprli v ponedeljek, 10.  decembra 2018, ob 18. uri v Galeriji Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

Razstavo je odprla ministrica za infrastrukturo Republike Slovenije, mag. Alenka Bratušek.

Razstava bo na ogled do 20. januarja 2019.

Iz strokovnega teksta avtorice razstave mag. Monike Rogelj:

Za Kranj je pot po Gaštejskem klancu in naprej čez Savski most dolga stoletja predstavljala glavni dostop do mesta. Cesta je bila že v srednjem veku del pomembne prometne in trgovske poti proti zgornji Gorenjski. Z železniško progo se je promet še povečal in leta 1909 je bil zgrajen nov betonski most čez Savo. Na desnem bregu Save je začel nastajati center kranjske industrije. Predel pod Gaštejem je vedno bolj postajal del mesta in nujna je bila obnova ceste.

Posodobitev ceste na Gaštejskem klancu je bil zahteven gradbeni podvig. Med letoma 1936 in 1938 je novo traso ceste in oporni zid gradilo gradbeno podjetje kranjskega stavbenika Josipa Slavca. Na trasi gorenjske ceste je bil gradbeno najzahtevnejši del obnove cestni odsek Labore–Kranj na Gaštejskem klancu, v skupni dolžini 1300 metrov. Načrtovana je bila gradnja ceste od Labor do začetka Savskega mostu, vključno z novim nadvozom nad železniško progo. Dela so bila ocenjena na vrednost skoraj tri milijone tedanjih dinarjev. Kot najugodnejši ponudnik je bila na licitaciji avgusta 1936 za izvedbo vseh del izbrana Gradbena družba Josipa Slavca iz Kranja, ki je tedaj že imela veliko izkušenj z zahtevnimi gradnjami mostov in cest.

VLJUDNO VABLJENI

Iskra leta 1974. Zadaj je Gaštejski klanec. Fototeka Gorenjskega muzeja

Gradnja Gaštejskega klanca. Arhiv družine Slavec

Gradnja klanca. Arhiv družine Slavec

Foto: Damir Globočnik

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri