Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Gorenjska leta 1991

Odprtje razstave Gorenjska leta 1991

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Gorenjska leta 1991 v četrtek, 10. junija 2021, ob 19. uri v Mestno hišo, Glavni trg 4, Kranj. Razstava bo na ogled do konca avgusta. 

Na dogodku je potrebno upoštevati navodila NIJZ. Uporaba maske je obvezna!

Prelomno leto 1991, ko je Slovenija postala samostojna država in so se vrstili številni pomembni zgodovinski dogodki, je prineslo marsikatero spremembo v vsakdanje življenje. Prebivalci Gorenjske so od blizu doživljali dneve vojne za Slovenijo, saj so bili mejni prehodi, osrednje letališče in komunikacije pomembni cilji Jugoslovanske armade.

Ob osamosvojitvi Slovenije so ljudje z velikim veseljem in upanjem zrli v prihodnost, čeprav so gospodarske in socialne razmere napovedovale težke čase. Industrija na Gorenjskem je bila že tedaj v velikih težavah, saj se je soočala s preteklimi napakami, zahtevami trga in privatizacijo. Prodaja na nekdanjih trgih se je močno zmanjšala, podjetja so tonila v izgube in ponavljale so se zgodbe neizplačanih plač, stavk ter stečajev. Številni delavci so se znašli pred zaprtimi vrati tovarn, ki so bile desetletja pojem uspeha in del identitete lokalnega okolja. V tedanjih petih gorenjskih občinah Kranj, Jesenice, Tržič, Radovljica in Škofja Loka so se ob naraščanju števila brezposelnih največ ukvarjali z reševanjem vedno novih socialnih stisk.

Hkrati se je nakazovalo nekaj optimističnih zgodb z vlaganji v razvoj izdelkov. Razcvetelo se je podjetništvo in odpirala so se številna majhna podjetja, veliko je bilo novih trgovin, hkrati pa je Gorenjska v tem času dobila prve večje nakupovalne centre domačih trgovcev. Uveljavljanju slovenskih blagovnih znamk je bil namenjen novi sejem Slovenski proizvod. V turističnih krajih zaradi negotovih političnih razmer ni bilo tujih gostov.

Pomembna pridobitev za razvoj pokrajine je bilo odprtje Karavanškega predora in dela gorenjske avtoceste mimo Jesenic. Telefonsko omrežje se je posodabljalo z novimi digitalnimi
tehnologijami, aktualni so bili načrti plinifikacije in ravnanja z odpadki. Vsakdanje življenje prebivalcev Gorenjske so zaznamovale skrbi zaradi izgube službe in vprašanja, kako pokriti tekoče stroške ter s prihranki odkupiti družbeno stanovanje. Veselili so se ob uspehih športnikov, ki so osvajali prve medalje za Slovenijo na svetovnih prvenstvih.
Pregled člankov in fotografij, objavljenih v časopisu Gorenjski glas v letih 1990 in 1991, nam odstira, kako so se velike politične, gospodarske in družbene teme odslikavale v konkretnih dogodkih in odzivih na Gorenjskem. Gorenjski glas je že desetletja glavni kronist dogajanja v pokrajini in zato pomemben zgodovinski vir, saj nam prispevki o lokalnem dogajanju ilustrirajo utrip tedanjega časa.

Utrinki z odprtja:

VLJUDNO VABLJENI

Hokejisti Jesenic ob osvojitvi prvega naslova slovenskih državnih prvakov (Foto Gorenjski glas)

Koncert glasbenikov s pozivom za vrnitev slovenskih vojakov iz JLA, maja 1991, v dvorani na Planini (Foto Jure Cigler)

Prvi bankomat v Kranju (Foto Gorenjski glas)

Razvojni center Iskra TEL v Kranju, kjer so razvijali digitalne telefonske centrale (Foto Jure Cigler)

Stavka delavcev Tekstilindusa Kranj, aprila 1991, nekaj mesecev pred uvedbo stečaja (Foto Gorenjski glas)

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri