Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Miha Maleš

Odprtje razstave Miha Maleš

Vljudno vabljeni na odprtje razstave MIHA MALEŠ – FIGURALIKA V GRAFIČNEM IN SLIKARSKEM OPUSU v torek, 7. marca 2023, ob 18. uri v Galerijo Prešernovih nagrajencev, Glavni trg 18, Kranj.

Razstava bo na ogled do 14. aprila 2023.

»Te risbe so le bežne linije iz tistega lepega

življenja, ki ga človek doživi ali v slutnji ali

v kakem spoznanju. Še svojim najbližjim

težko o tem govorimo. In to, kar je zraslo

drugim v pesmi sestavljeni iz črk, se je meni

zlilo v linije.« Miha Maleš, 1929

 

Iz strokovnega teksta Brede Ilich Klančnik:

S temi besedami je Miha Maleš malo pred Veliko nočjo leta 1929 pospremil med bralce svoje Rdeče lučke ali Risbe o ljubezni. Za odtise klišejev je zavestno izbral živordečo barvo, ki se je nekaj manj kot petdeset let pozneje v bibliofilskem ponatisu spremenila v otožnejši vijolični odtenek. Ko je v sedemdesetih letih minulega stoletja Maleš znova jemal v roke te mladostne ljubezenske zgodbe, je čutil potrebo, da gibki in ponekod surrealistični perorisbi doda barvo. Čeprav nežna in prosojna, je sled akvarela spremenila prvotno občutje in ocenjevalcem znova zastavila vprašanje o bistvenem in primarnem v Maleševem likovnem delu. Ali je Maleš v prvi vrsti grafik in risar ali pa ga uporaba bleščečih barv, še posebej v folklorno naravnanih ciklih, kot je na primer Makedonija, ali v seriji monotipij z jadranskimi motivi, postavlja v družbo izbranih koloristov? Naj bo že karkoli, umetnikovo početje, ki se je v odkrivanju Makedonije in križarjenja vzdolž jadranske obale že nagnilo v njegov ustvarjalni zenit, nas prepričuje o neustavljivi ustvarjalni radosti in vselej prisotni Maleševi želji po eksperimentiranju.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri