Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Nemci in partizani

Odprtje razstave Nemci in partizani

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na ogled razstave Nemci in partizani – Nemške izgube na Gorenjskem med miti in resnico, ki smo jo odprli v četrtek, 1. decembra 2016, ob 19. uri v galeriji Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj.

Otroci v drugi Jugoslaviji (1945-1991) so se igrali Nemce in partizane. Tudi objavljene zgodbe, ki so negovale sistem ohranjanja in razvijanja revolucionarnih izročil, so ostale oddaljene od resničnosti.

V razstavi in katalogu predstavljamo nemško vojaško pokopališče v Kranju, kjer so pokopani padli in umrli pripadniki nemških oblasti na Gorenjskem med 2. svetovno vojno. Posebno pozornost pa posvečamo še prikazu spopadov Cankarjevega bataljona, ofenzivi Encijan poleti 1942, pomembnejšim spopadom na Gorenjskem, okupatorskemu in revolucionarnemu terorju. Za razstavo smo pridobili nekaj doslej še neobjavljenih fotografij, posebno pozornost pa smo posvetili kartografskim predstavitvam dogajanja.

Utrinki z odprtja:

 

3 2 1 5

 

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri