Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 aprila 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Njim, ki junaki so najbolji, svetinje zlate daje v dar – Gorenjci in odlikovanja v prvi svetovni vojni

Odprtje razstave Njim, ki junaki so najbolji, svetinje zlate daje v dar – Gorenjci in odlikovanja v prvi svetovni vojni

Vljudno vabljeni na ogled razstave Njim, ki junaki so najbolji, svetinje zlate daje v dar!, Gorenjci in odlikovanja v prvi svetovni vojni, ki smo jo odpli v četrtek, 3. decembra 2015, ob 11. uri v Galeriji Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj.

Razstava bo odprta do 1. februarja 2016.

Katalog razstave

Utrinki z odprtja:

Iz vsebine razstave:

Letos mineva 100 let od začetka bojev na Soški fronti. Razstava prikazuje v katerih enotah avstro-ogrske vojske so se borili slovenski fantje. Večino so predstavljali v sledečih polkih: 17. pehotni polk, celjski 87. pehotni polk, 26. in 27. domobranski pehotni polk, 7. lovski bataljon, delno pa tudi narodnostno bolj mešani koroški 7., mariborski 47. in tržaški 97. pehotni polk ter 5. dragonski polk. Natančno so prikazani vsi polki; kje so se bojevali, kakšna je bila njegova usoda itd.

Ker je vsebina razstave posvečena Gorenjcem, ki so prejeli odlikovanja v prvi svetovni vojni, je na razstavi razloženo, kakšni so bili kriteriji na pridobitev odlikovanja, kateri so bili vojaški redovi za vojne zasluge – vojaški red Marije Terezije, Leopoldov red in red železne krone; kakšne medalje so se podeljevale in komu – medalja za hrabrost, vojaški zaslužni križec, vojaška zaslužna medalja, spominske medalje in križci.

Na razstavi je prikazan le izbor odlikovanj, med katerimi so taki, ki so jih prejeli tudi gorenjski vojaki, katerih hrabrost in zasluge so opisani kot del izbranih življenjskih usod.

Kdo pa so bili Gorenjci, ki so prejeli odlikovanja?

Zaradi poguma slovenskih fantov je v slovenske kraje prišlo veliko visokih državnih odlikovanj. Med prvo svetovno vojno so časopisi večkrat pisali o pogumnih Slovencih, ki so se izkazali na bojišču v vrstah cesarske vojske in zato prejeli različna odlikovanja, med njimi tudi zlate medalje za hrabrost in celo nekatere redove. Včasih so v svojih opisih junaških dejanj tudi pretiravali. Le nekateri tako opevani junaki so medalje tudi prejeli.

Z izbranimi zgodbami odlikovancev iz Gorenjske smo skušali prikazati širino podeljevanja odlikovanj. Dobitniki odlikovanj so bili:

Mihael Hočevar – srebrna medalja za hrabrost 2. stopnje, zlata medalja za hrabrost

Jožef Hribar – srebrna medalja za hrabrost 1. stopnje, zlata medalja za hrabrost

Maks Peterlin – srebrna medalja za hrabrost 1. in 2. stopnje, vojaški zaslužni križec 3. stopnje, Karlov križec, red železne krone

Josip vitez plemeniti Pogačnik – vojaški zaslužni križec 3. reda z vojno dekoracijo

Anton Polajnar – srebrna medalja za hrabrost 2. stopnje, zlata medalja za hrabrost, bronasta medalja za hrabrost, Karlov četni križec

Anton Rode – srebrna medalja za hrabrost 1. stopnje, zlata medalja za hrabrost

Joža Tomše, plemeniti Savskodolski – viteški križec Leopoldovega reda, železni križec 2. stopnje

Jožef »Pepe« Zupan – dvakrat bronasta medalja za hrabrost, dvakrat srebrna medalja za hrabrost 2. stopnje, dvakrat srebrna medalja za hrabrost 1. stopnje, Karlov četni križec, medalja za ranjence, zlata medalja za hrabrost.

Zlati zaslužni križec s krono 1 tržič-odhod na vojno2 Srebrna medalja za hrabrost 1 stopnje velika srebrna A cesar karl-marmolada Bronasta vojaška zaslužna medalja Signum Laudis A

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri