Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 15 aprila 2024

Scroll to top

Top

Razstava o sitarstvu gostuje v Muzeju slamnikarstva v Domžalah

Razstava o sitarstvu gostuje v Muzeju slamnikarstva v Domžalah

Velika posebnost vasi med mestoma Kranj in Škofja Loka je bilo tkanje barvastih sit iz žime konjskih repov. V Stražišču in okolici je bil od 16. do sredine 20. stoletja največji sitarski center v Evropi, kjer so izdelovali preko 200 različnih sit s karirastimi in črtastimi vzorci.

Sita so uporabljali mlinarji in gospodinje za sejanje moke, pivovarji za precejanje, lekarnarji pri pripravi zdravilnih praškov, kuharji za pretlačevanje mesa za paštete, sadja za marmelade. Preko 95 odstotkov sit so domači podjetniki prodali kot platna na debelo v številne evropske države in celo na  rusko, severnoafriško, maloazijsko in nekaj časa tudi na ameriško tržišče. Ostala so pokupili suhorobarji,  jih vpeli v lesene obode in z njimi krošnjarili po slovenskih in sosednjih deželah.

Trgovci so v 19. stoletju slovenska žimasta sita razstavljali na  obrtnih in industrijskih razstavah v Ljubljani, Celovcu, Gradcu, na Dunaju, v Trstu, Parizu in Londonu. Povsod so za kakovostne izdelke dobili priznanja, diplome in medalje. Sita iz konjske žime so bila eden od tistih izdelkov nekdanje dežele Kranjske, ki so širili dober glas o nas po vsej Evropi. Ko pa so začeli po svetu strojno izdelovati tanka kovinska sita, žimasta niso šla več v prodajo. Sita barvitih vzorcev, orodje in znanje za njihovo izdelavo so še danes dragocena slovenska in evropska dediščina.

Z razstavo tokrat gostujemo v Domžalah, ki so bila nekdaj po svetu znana po svojih slamnikih. Odprtje razstave bo v četrtek, 3. decembra 2015, ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju.

Razstava bo na ogled do 31. maja 2016.

Odprtje razstave:

Foto2-a Foto3 Foto4 scan

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri