Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 18 julija 2024

Scroll to top

Top

Razstava Numizmatičnega društva Slovenije

Razstava Numizmatičnega društva Slovenije

V četrtek, 10. januarja 2013, smo v Galeriji Prešernove hiše odprli razstavo Numizmatičnega društva Slovenije Slovenske in s slovenskim ozemlje povezane medalje in plaketa. Razstava bo na ogled do 4. februarja 2013.

Člani Numizmatičenega društva bodo razstavili spominske oziroma zgodovinske medalje, ki sodijo v slovensko numizmatiko.
Večinoma imajo medalje enako okroglo obliko kot kovanci, le večje so, prav tako pa so praviloma narejene tudi z enako tehniko kovanja.
Ne glede na te podobnosti pa se od kovancev razlikujejo po tem, da niso nikoli bile menjalno sredstvo, se pravi, da niso nikoli bile v denarnem obtoku. Plakete se od medalj razlikujejo predvsem po tem, da so enostranske, da običajno niso okroglih oblik in da je njihova
sporočilna vrednost manjša od sporočilne vrednosti medalj. Plakete so prvenstveno namenjene za dekoracijo in so po pravilu sestavni del oziroma vstavek v kakšen drug predmet. Medalja je zaključena in sporočilna celota, ki funkcionira sama zase.


V povezavi z ozemljem sedanje Slovenije so se prve medalje pojavile že v 16. stoletju, znana je namreč šolska nagradna medaljica za Kranjsko, in sicer iz leta 1584. V Ljubljani so svoje medalje kovali kar trije ljubljanski knezoškofi (Tomaž Hren, Oton Friderik von Buchheim oz. Puchheim in Franc Ferdinand von Kuenburg).
Kdaj so se pojavile prve medalje z napisom v slovenskem jeziku, je še vedno odprto vprašanje.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri