Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Razstava Kranjski mestni svet naznanja – zbirka listin

Razstava Kranjski mestni svet naznanja – zbirka listin

Prva občasna razstava v prenovljenem gradu Khislstein je Kranjski mestni svet naznanja – zbirka listin Gorenjskega muzeja.

V zbirki listin Gorenjskega muzeja je skupaj 67 poznosrednjeveških in novoveških listin. Najstarejšo je pisar napisal leta 1309, najmlajša pa je iz leta  1839.
Poleg arheoloških najdb so mnoge listine najstarejša ohranjena dediščina, ki jo hranimo in zanjo skrbimo  v Gorenjskem muzeju. Vse listine niso bile spisane v Kranju, vse pa so dobile dokončno mesto v kranjskem mestnem arhivu, ki je nastajal vse od začetka 14. stoletja. Leta 1309 so bili namreč meščani  že organizirani v meščanski srenji, ki jo danes lahko primerjamo z mestno občino.
Kranjski mestni arhiv je ob nastajanju Slave vojvodine Kranjske v 17. stoletju želel pregledati tudi Janez Vajkard Valvasor. Mestne oblasti se za to niso omehčale niti po mnogih prošnjah in prigovarjanjih, kar naš polihistor ni mogel pozabiti.

Takole je zapisal:
»Kranjčani imajo sicer raznolične svoboščine in lepe privilegije, pru tem pa veliko nerazpoloženje ali nenaklonjenost, da bi koga o njih poučili. Zato tudi moji prošnji niso ugodili, čeprav sem jih večkrat sam nagovarjal, povrh po dobrih prijateljih dal napisati mestnemu sodniku in mu tudi sam poslal nekaj slov. Nikoli  nisem mogel dobiti odgovora… Kakšen interes menijo imeti ob takem skrivanju, mi sicer ni znano, skrbi me pa, da ne bo to nič dobrega prineslo ter jim bo ta način bolj v škodo ko v korist.«(J. V. Valvasor, Slava vojvodina Kranjske, Mladinska knjiga, Ljubljana 1994, str. 226, 227).  V Valvasorjevem času je bil kranjski mestni arhiv namreč še zelo obsežen. Velik del le-tega so uničili veliki mestni požari v naslednjih stoletjih.

Sprehod skozi razstavo:

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri