Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Pokrajina 2015

Odprtje razstave Pokrajina 2015

Gorenjski muzej Vas v sodelovanju s Fotografskim društvom Janez Puhar iz Kranja vljudno vabi na odprtje bienalne razstave Pokrajina 2016 v četrtek, 5. novembra 2015, ob 18. uri v Prešernovo gledališče iz Kranja.

Razstava “Pokrajina 2015” bo odprta v galeriji Mestne hiše Gorenjskega muzeja od 6. do 29. novembra, kjer bodo razstavljene barvne fotografije;  v galeriji Prešernove hiše pa si bodo lahko obiskovalci ogledali črno – bele fotografije od 6. do 23. novembra dalje.

Leta 1973 je bila organizirana v Kranju  prva bienalna razstava “Pokrajina”, na kateri so slovenski fotoamaterji prikazali svoja najboljša fotografska dela s področja krajine. Pobudnika organizacije  te razstave sta bila  dva zaslužna člana našega društva, odlična fotografa in ljubitelja lepe krajine, g. Janez Marenčič in g. Marko Aljančič, ki sta dobila vso podporo pri takratnem direktorju Gorenjskega muzeja dr. Cenetu Avguštinu, umetnostnem  zgodovinarju in velikem ljubitelju fotografije. Razstava  je bila že prvič  predstavljena v največji kranjski galeriji Mestne hiše.

Od takrat vsaki dve leti galeriji Mestne in Prešernove hiše v Kranju gostita najboljše slovenske fotografe- krajinarje. Dvakrat je bila razstava zamaknjena za eno leto, tako imamo po 42. letih 21. razstavo.

Gospodje Aljančič, Avguštin in Marenčič imajo tudi zasluge, da se je  v Kranju v sklopu Gorenjskega muzeja ustanovil  Kabinet slovenske fotografije, ki poleg ostalih del uglednih slovenskih fotografov hrani tudi zmagovite fotografije na temo Najboljša slovenska krajina iz 20 minulih razstav.

V preteklih štirih desetletjih je bilo moč videti fotografije krajin v vseh možnih tehnikah od črno – belih, še klasično narejenih fotografij, do barvnih diapozitivov. Zadnja leta so prikazane krajine v črno- beli in barvni tehniki.  Večina teh fotografij  je  izdelanih digitalno.

Nekaj misli ddr. Damirja  Globočnika iz ocene v spremnem katalogu letošnje  razstave:

»Začetna fascinacija z zmožnostjo naknadnega poseganja v posnetek in spreminjanja njegove vsebinske note je namreč v veliki meri usahnila, saj fotografi računalnik uporabljajo predvsem kot pripomoček pri oblikovanju izčiščenih, pravilnih, barvno in svetlobno usklajenih kompozicij, v katerih ni prisotno veliko motečih elementov.  Sorazmerno številčna udeležba na razstavnem razpisu priča, da krajina ostaja med najbolj priljubljenimi fotografskimi motivi. Pri tem je mišljena tako neokrnjena, na primer visokogorska krajina kot poustvarjena, s sledovi človekovega dela zaznamovana ali celo uničena krajina. Dokumentarno beleženje mikavnih, atraktivnih, povednih, včasih celo eksotičnih motivov je praviloma povezano z njihovo vsebinsko in likovno-formalno interpretacijo«.

Na razstavi “Pokrajina 2015” je sodelovalo 48 avtorjev s 177 deli v kategoriji črno- belih fotografij in 56  avtorjev z 223 barvnimi fotografijami. Strokovna komisija, v kateri so bili  ddr. Damir Globočnik, muzejski svetovalec  v Gorenjskem muzeju; Aleksander Čufar, MF-FZS, EFIAP/p in Matej Peljhan MF-FZS, EFIAP je izbrala za razstavo 62 črno- belih fotografij 32 avtorjev in 91 barvnih fotografij 46 avtorjev. Za najboljšo fotografijo slovenske pokrajine pa je komisija izbrala fotografijo z naslovom Breza, ki je  delo Aleša Komovca, člana  kranjskega fotografskega društva Janez Puhar.

V vsaki razpisni kategoriji razstave so bile podeljene zlata, srebrna in bronasta medalja Fotografske zveze Slovenije, zlata, srebrna in bronasta medalja Janez Puhar in tri  pohvale Janez Puhar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Andreja Ravnak _ hmeljeva polja  boris_godnic_A_67_zimska grafika janez_smitek_A_1_Okameneli slon jaro_miscevic_B_1_na sprehodu joze_vesenjak_B_1_zima_trka_na_duri MALOVRH MILAN B3 OKROG SONY DSC PIA MORIČ-B1-VEČERNE MEGLICE Rafael_Podobnik_A_4_Nova_Gorica_Zasnezeni_vrt Simon_Kovacic_A1_Sveti_Ozbalt_02-1 Simon_Krejan_A4_Na vrhu Stanko_Vidmar_A_3_V tomaz_lanisek_B_3_Meander_5 Uroš Florjančič -A -Nebesa Uroš Florjančič -B - Bogatašev barviti svet Vasja_Doberlet_B3_SUŠA - Srebro JP

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri