Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | July 17, 2019

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Predmeti s podobo Josipa Broza Tita

Odprtje razstave Predmeti s podobo Josipa Broza Tita

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje razstave Predmeti s podobo Josipa Broza Tita v četrtek, 7. marca 2019, ob 18. uri v Galeriji Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

Gre za izbor predmetov dveh zbiralcev Slavka Hočevarja in Janeza Šublja.

Slavko Hočevar zbira predmete že celo življenje. Po odhodu v pokoj sem je sistematično lotil urejanja zbirke značk, do zdaj se jih je nabralo med 50 in 60 tisoč. Razporedil jih je po tematikah. Prednost imajo značke o Planici, olimpijskih igrah v Sarajevu 1984, pohodih ob žici okupirane Ljubljane, udarniške značke, o Aljaževem stolpu na Triglavu, značke Slovenskega planinskega društva, gasilskih društev na Gorenjskem, Pokala Vitranc in Josipa Broza – Tita.

Janez Šubelj ravno tako zbira predmete že celo življenje. Zbiranje različnih značk se je razvilo v zbiranje značk z različnimi temami. Ena izmed njih je lik Josipa Broza – Tita. Zbirka tovrstnih značk je bila vedno večja, tako da jo je razširil tudi na druga področja. Začel je zbirati stvari, povezane s Titom, in zbirko nadgradil z različnimi knjigami, kipci, razglednicami, denarjem, slikami in drugimi predmeti, ki so se navezovali na Tita. Zbirka predmetov je rastla, in da ne bi ostala samo doma, se je razvila ideja, da s prijateljem pokaževa svoji zbirki tudi drugim, ki jih to zanima.

VLJUDNO VABLJENI