Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Proč z Avstrijo!: 33 dni države SHS

Odprtje razstave Proč z Avstrijo!: 33 dni države SHS

V četrtek, 15. novembra 2018, vas ob 18. uri vabimo na odprtje razstave Proč z Avstrijo!: 33 dni Države SHS v Stebriščno dvorano Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

Veseli bomo vašega obiska.

Razstava bo na ogled do sredine januarja 2019.

Država SHS je nastala kot posledica političnega razpada avstro-ogrske monarhije in je obstajala natanko 33 dni. Slovenci, ki so bili tisočletje vpeti v nemški politični in kulturni prostor, so 31. oktobra 1918 še legli k počitku kot Avstrijci, 1. novembra 1918 pa so vstali kot svobodni državljani Države SHS.

A vzdušje je bilo kljub prvim poskusom državnosti tesnobno. Ljudje so čakali na vrnitev vojakov in beguncev, hkrati pa razmišljali, če se bodo sploh vrnili. Tisti, ki so se kljub vsemu uspeli vrniti, pa so bili ranjeni, bolni, utrujeni in naveličani vojne. Tudi po Gorenjskem je začela razsajati španska gripa, ena najhujših bolezni v zgodovini človeštva. Dokončno je ljudi potrla še misel na krivične meje, izguba premoženja v prvi vojni in menjava valute iz krone v dinar. Praznovanja ob razglasitvi nastanka Države SHS so za trenutek preusmerila misli od vsakdanjih težav in spodbudila upanje, da se mogoče le obetajo novi, boljši časi.

Naj vas parole, ki so odmevale ob razglasitvi Države SHS, pospremijo k ogledu razstave. Živela Država SHS! Čestitamo ti ob 100. obletnici tvojega nastanka.

Hinko Smrekar: Ujedinjeni Jugoslaveni. (Fototeka Gornjesavskega muzeja Jesenice)

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri