Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Miniature 2018

Odprtje razstave Miniature 2018

Glede na pomemben in svečan kulturni fotografski dogodek, ki ga je Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj  pripravilo v novembru, Vas vabimo v sredo, 7. novembra 2018, ob 18.uri v Prešernovo gledališče na svečano podelitev odličij uspešnim nagrajencem 9. Mednarodne bienalne fotografske razstave MINIATURA 2018  in najuspešnejšim slovenskim razstavljalce v preteklem letu.

Istočasno bo tudi otvoritev razstave fotografij v  Galeriji Mestne hiše in galeriji Prešernove hiše. Razstava bo na voljo za ogled od 7. do 25. novembra, vsak dan od 10. do 18. ure razen v ponedeljkih.

Ko se je FD Janez Puhar  pred osemnajstimi leti odločalo za omenjeno vrsto razstave,  so želeli fotografom ponuditi razstavo,  ki bi postala za fotografa izziv, da lahko v manjšem formatu, t.j. miniaturi, izrazi lepoto in vsebino svoje ideje, hotenja in čustev.  Torej, gre pri tem za izziv, ki zahteva od avtorja veliko znanja in kreativnosti. Velikokrat lahko ugotovimo, da odlična fotografija, narejena v velikem formatu, ne ustreza formatu miniature. Mnogi fotografi so zato MINIATURE vzeli za »svojo« razstavo in na njej sodelujejo že vsa leta.

Poleg splošne teme so se že  na začetku organizacije MINIATURE odločili za dodatno temo, ki so jo  na vsakem naslednjem razpisu spreminjali. Tako se je v zgodovini MINIATURE zvrstilo že 9 različnih tem, tudi letošnja, posebna tema z naslovom Minimalizem ogleda.

Kaj razumemo pod pojmom minimalizem? Kot zvrst fotografije se je pojavila v 90-tih letih prejšnjega stoletja. Fotografi večkrat slišijo nasvet: “Manj je več”: pokaži manj, izlušči bistvo motiva, ki naj poda zgodbo, refleks ali izpoved. Droben in dobro videni detajl naj takoj usmeri pogled gledalca na tisti delček fotografije, ki je bistvenega pomena. Mnogi sodelujoči so razumeli omenjena načela in nastale so res odlične in izvirne fotografije.

Razstava miniatur je  nekaj posebnega in zato je vredna ogleda.

Vljudno vabljeni

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri