Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 23 junija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Risbe in dela na papirju

Odprtje razstave Risbe in dela na papirju

Vljudno vabljeni na ogled razstave

Risbe in dela na papirj, 

ki smo jo odprli v četrtek, 13. septembra 2018, ob 19. uri v Galeriji Mestne hiše v Kranju.

Na razstavi se bodo predstavili akademski slikarji, večina od njih tudi profesorjev na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje: Emerik Bernard, Janez Bernik, Bogdan Borčič, Štefan Galič, Herman Gvardjančič, Andrej Jemec, Jožef Muhovič, Franc Novinc, Branko Suhy in Drago Tršar.

Razstava bo na ogled do 28. septembra 2018.

Iz strokovnega teksta akad. prof. dr. Milčka Komelja:

Razstava zajema 70 risb in slik na papirju desetih prominentnih slovenskih slikarjev, v glavnem profesorjev ljubljanske likovne akademije, nastalih od sedemdesetih let 20. stoletja do danes. Gre za dela raznolikih ustvarjalnih osebnosti, ki možnosti risarskega izraza usmerjajo v prikaz najbolj

osebnih notranjih teženj, tako kozmičnega zrenja kot čustvenih občutij in duhovnih utripov, simbolov ter bolj fantastičnih prividov, pa tudi v duhovito preobražanje upodobljenih predmetov. Svoje ustvarjalne impulze zarisujejo v risbe kar najbolj neposredno, včasih malone kot osebne risarske »dnevnike«, z risbo pa nakazujejo tudi osnutke za slikarska dela.

Izbor eksponatov simptomatično izrisuje tisti nespregledljivi del slovenske likovne ustvarjalnosti zadnjih desetletij, ki zaupa v izrazno moč likovne črte ter v neposreden stik ustvarjalne roke in papirja. V tovrstnih risbah vidi izhodišče za prvinske zapise posameznikovih osebnih obsesij, ki nagovarjajo slovenske ustvarjalce, da jih sproti zarisujejo, kot bi s črtami in lisami z njimi pisali po podlagi ali inscenirali prizorišča za domovanja svojih duš. V skladu z njihovim siceršnjim snovanjem je tudi njihova risba bodisi linearna bodisi slikovita, predmetno pojmovana ali bolj abstraktna.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri