Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | August 17, 2019

Scroll to top

Top

Odprtje razstave slik Brigite Požegar Mulej

Odprtje razstave slik Brigite Požegar Mulej

V četrtek, 28. avgusta 2014, smo ob 19. uri odprli pregledno razstavo Brigite Požegar Mulej v Galeriji Prešernove hiše, Prešernova 7, Kranj.

Razstava bo na ogled do konca septembra 2014.

Zloženka razstava

Vtisi z odprtja:

O slikarkinem opusu je kurator razstave, muzejski svetnik ddr. Damir Globočnik, zapisal:

Brigite Požegar Mulej je osrednje mesto dodeljeno krajinskim podobam oziroma pejsažu, tihožitjem in drugim motivom iz realističnega likovnega repertoarja. Slikarko ne zanima izumljanje novih likovnih organizmov, toda ob detajlnem pogledu na njene pretehtano naslikane kompozicije v tehniki oljnega slikarstva na platno se soočimo z zanimivim slikarskim postopkom. Motivi so oblikovani iz prepleta drobnih nanosov barve, ki se medsebojno povezujejo v enakomernem ritmu, čeprav se spreminja njihova smer in gostota. Slikarki je na ta način uspelo poustvariti barvno-svetlobno vrenje, v svetlobi raztapljajoče oblike in hitre senčne prehode, ki so prisotni pri dobršnem delu njenih najljubših motivov, zlasti pri gozdnih in rečnih krajinah. Slikarska transpozicija motiva je torej suverena, včasih bolj kot od realističnih pristopov odvisna od obvladovanja slikarske tehnike, ki bi jo bilo mogoče uporabiti tudi za druge slogovne pristope, ne nazadnje pa tudi za oblikovanje abstraktnih podob, na katere nas spominjajo posamezni segmenti slik Brigite Požegar.

Žlahtna likovna tehnika, ki, kot je veljalo stoletja dolgo, temelji izključno na s čopičem in barvami obdelani slikarski površini, se pri Brigiti Požegar Mulej povezuje s poglobljenim, čustvenim odnosom do izbranega motiva. Slikarka namreč najpogosteje slika krajinske prizore iz bližine lastnega doma in na ta način opozarja na vpetost v okolje, v katerem živi.

Avtoportret, olje, platno, 90,5 x 71 cm_pom