Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 julija 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave V tej hiši je bival in umrl prvak slovenskih pesnikov – 60 let Prešernovega spominskega muzeja

Odprtje razstave V tej hiši je bival in umrl prvak slovenskih pesnikov – 60 let Prešernovega spominskega muzeja

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje razstave

V tej hiši je bival in umrl prvak slovenskih pesnikov – 60 let Prešernovega spominskega muzeja

v sredo, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja 2024 ob 18.30 uri v Prešernovo hišo v Kranju, Prešernova 7.

 Del razstave bo tudi igrano-dokumentarni film ZORA PREŠERNEGA KRANJA, ki govori zgodbo o Črtomirju Zorcu, ki si je v zanosu občudovanja pesnika Franceta Prešerna prizadeval, da bi mesto dobilo spominski muzej, velikanski pesnikov spomenik in da bi se Prešernovi posmrtni ostanki ohranili v Kranju, za katerega se je Zorec boril, da postane Prešernovo mesto. Vendar je pot do tja bila dolga in polna preprek. Film je nastal v koprodukciji Gorenjskega muzeja in Feguš filma. 

Odlomek iz filma:

 

Kratka predstavitev razstave:

Mineva 60 let, odkar je Prešernov spominski muzej odprl svoja vrata za javnost. Vsestranski kulturni delavec Črtomir Zorec je že vsaj poldrugo desetletje pred odprtjem s somišljeniki začel s pobudami za preureditev hiše, v kateri je dr. France Prešeren živel, v muzej. Od leta 1964 do danes so se v muzeju zamenjale tri stalne razstave in s tem so se spremenili tudi pogledi na predstavitev Prešernovega pesništva, življenja in dela. A to nikakor ni spremenilo pomena njegovega pesniškega ustvarjanja za nas Slovence. Še več, z dogodki, razstavami in drugimi kulturnimi prireditvami v Prešernovi hiši, se v Gorenjskem muzeju že od ustanovitve muzeja trudimo predstaviti Prešerna čim širši javnosti. Na razstavi so poleg razvoja Prešernovega spominskega muzeja predstavljene tudi prenove in posegi, ki jih je skozi čas doživljala sama stavba.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri