Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 20 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Več kot pogled, Klementina Golija

Odprtje razstave Več kot pogled, Klementina Golija

Vljudno Vas vabimo na odprtje pregledne razstave

akademske slikarke in magistrice likovnih umetnosti

KLEMENTINE GOLIJA

VEČ KOT POGLED

SLIKE 2010 – 2020

v četrtek, 11. junija 2020, ob 19. uri v Prešernovi hiši v Kranju, Prešernova 7. Iz Prešernove hiše se bomo skupaj sprehodili še do Mestne hiše, kjer bosta avtorico in njeno delo predstavila Stanka Gačnik in ddr. Damir Globočnik.

Zaradi nedavnih izrednih razmer, je razstava sicer že nekaj časa na ogled, a smo se odločili, da jo skoraj pred zaprtjem tudi uradno odpremo.

Razstavo in katalog smo pripravili v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj – Ormož, Muzeji radovljiške občine in Medobčinskim muzejem Kamnik.

Iz strokovnega teksta ddr. Damirja Globočnika:

Klementina Golija je za oblikovanje slikarskih kompozicij izbrala zanimiv likovni koncept, ki temelji na sožitju na videz heterogenih sestavin: barve, barvnih polj in oblik, risbe in kolažnih dodatkov. Ta način povezovanja različnih likovnih elementov dopušča, da kdaj prevladuje eden izmed njih, kdaj drugi, vendar jih slikarka vselej združi v uravnoteženo celoto. Pri tem je pomembno, kako so posamezni likovni elementi oblikovani. Barve morajo biti usklajene med seboj, barvna intenziviteta ne sme preglasiti, temveč mora dopolnjevati kompozicijsko zasnovo slik. Lazurni in pastozni način slikanja morata tvoriti prepričljivo celoto. Slikarka čopič včasih zamenja z lopatico. Slikarski postopki so dopolnjeni z rezanjem, trganjem in lepljenjem raznih papirjev, fotografskih reprodukcij in drugih kolažnih elementov, med katere spada tudi slikarkina risba na svilenem papirju. Ob mehkih, organskih oblikah se pojavljajo geometrijske oblike. Črna zalomljena risba izvira iz grafike, vendar v konstelaciji omenjenih likovnih pristopov postane izrazit slikarski element. Z grafično izkušnjo bi lahko povezali tudi zgoščevanje barve v večje likovne oblike, ki lebdijo v svetlem barvnem polju. Slikarska govorica Klementine Golija je torej po formalni plati večplastna. Klementina Golija se je šolala na Umetniški akademiji Brera v Milanu, podiplomska študija grafike in slikarstva pa je končala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, zato je imela na razpolago široko izbiro ustvarjalnih vzorcev, s pomočjo katerih je lahko oblikovala omenjeni likovni rokopis.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri