Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 21 maja 2024

Scroll to top

Top

Odprtje spominske razstave Ferda Mayerja (1927 – 1994)

Odprtje spominske razstave Ferda Mayerja (1927 – 1994)

Vljudno vabljeni na odprtje spominske razstave

FERDA MAYERJA (1927 – 1994)

v četrtek, 16. maja 2024, ob 19. uri v galeriji Mestne hiše v Kranju, Glavni trg 4.

Razstava bo na ogled do 9. junija 2024.

 Ferdo Mayer se je rodil 8. marca 1927 v Podovi pri Mariboru. Obiskoval je srednjo šolo v Mariboru in Umetnostno srednjo šolo v Gradcu. Že leta 1941 je kot srednješolec v Mariboru prvič samostojno razstavljal. Želel je študirati arhitekturo, a ga je graški profesor zaradi odličnih slikarskih sposobnosti pregovoril, naj se odloči za slikarstvo. Leta 1946 je bil sprejet na Akademijo upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Mayer je tako začel likovno akademijo obiskovati v drugi generaciji študentov. Med njegovimi akademijskimi učitelji so bili France Mihelič, pri katerem se je izpopolnjeval v študiju risbe, Božidar Jakac, pri katerem je študiral grafiko, in Gojmir Anton Kos za oljno slikarstvo. Po diplomi leta 1950 je v letih 1950 do 1952 opravil specialko monumentalnega slikarstva pri prof. Gojmiru Antonu Kosu.

Ferdo Mayer je na skupinskih razstavah v Mariboru začel sodelovati leta 1950. Po končanem šolanju se je zaposlil kot likovni pedagog na gimnaziji v Mariboru. Na prvi večji samostojni razstavi v mariborski Umetnostni galeriji leta 1954 se je predstavil z nenavadno velikimi kompozicijami drznih barvnih interpretacij. Istega leta se je  z družino preselil v Kamnik, kjer je nadaljeval z delom likovnega pedagoga na Osnovni šoli Frana Albrechta.

Ferdo Mayer se je ob pedagoškemu delu intenzivno posvečal likovnemu ustvarjanju. Leta 1958 je postal član Odbora Društva prijateljev mladine v Kamniku. Aktiven je bil še posebej na področju programov in prireditev za otroke. V Kamniku je izdelal scene za sprevod dedka Mraza in idejno zasnoval več publikacij, ki so izšle v sklopu Društva prijateljev mladine in šol, na katerih je opravljal delo. V šestdesetih letih je izdelal osnutke za izdelavo okrasnih krožnikov v tovarni Svit Kamnik. Slikarsko znanje je poglabljal s stalnim študijem in študijskimi potovanji. V letih 1960 in 1966 je študijsko bival v Parizu, prvič kot štipendist sklada Moša Pijade. Tedaj se je v Parizu seznanil z ustvarjanjem nekaterih sodobnih slikarjev, ki so nanj vplivali zlasti z abstraktnimi deli. Omenjeno štipendijo je prejel tudi  leta 1967. Tokrat je potoval po Avstriji, Nemčiji, Švedski, Danski in Češki. Študijsko je potoval tudi v Tunizijo, v Italijo in na Madžarsko.

V sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja se je pogosto udeleževal slikarskih kolonij. Ob sproščenem druženju s kolegi se je ponovno posvetil krajinski motiviki.

Z donacijami svojih slik je podpiral humanitarne akcije na Kozjanskem, v Cetinju, v Halozah in v Mozirju. Mayer se je leta 1979 odpovedal pedagoškemu delu in sprejel status svobodnega umetnika. Istega leta je v lastni hiši odprl Galerijo Mayer, ki je bila prva zasebna galerija na Kamniškem. V galeriji je pripravil retrospektivno razstavo ob 25-letnici umetniškega delovanja.

Upokojil se je leta 1987. Leta 1989 se je z družino preselil v Lom pod Storžičem.

Ferdo Mayer je umrl leta 14. marca 1994 v Ljubljani.

VLJUDNO VABLJENI

»Iški Vindgar«, 1985, olje na platnu, 104 x 122 cm

»Prekmurje«, 1979, olje na platnu, 72 x 101 cm

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri